Сьогодні - День сімейного спілкування / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 12 вересня 2020

Цього дня світ відзначає День кислого пива, День сімейного спілкування, Всесвітній день надання першої медичної допомоги, Міжнародний день в'язання гачком, День усвідомленості, День співпраці Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй.

Читайте такожРелігійні свята у вересні: православний календар на перший місяць осені

В Україні - День програміста, День українського кіно, День фізичної культури і спорту, у США - День захисників, День шоколадно-молочного коктейлю, День цивільного хакінгу, День відеоігор, День заохочення, в Індії – День шанування предків, в Ірані - День кіно, у Туркменістані - День книги «Рухнама», День працівників енергетичної промисловості, у Новій Зеландії - День утилізації електронних відходів, в Ефіопії - День народної революції, у Кабо-Верде - Національний день.

Відео дня

Пам'ятні дати 12 вересня, річниці та події

12 вересня традиційно світ вшановує лауреатів Шнобелівської премії. Цю премію ще називають Ігнобелівською (з анг. «ганебна», «ганебна») і Антинобелівською. Вона була заснована у 1991 році. Її ідейним натхненником став гумористичний журнал «Аннали неймовірних досліджень» на чолі зі своїм творцем Марком Абрахамсом. Щорічно володарями цієї премії стають десять осіб - «за досягнення, які змушують спочатку засміятися, а потім задуматися».

У 2008 році в Харкові відбувся єдиний концерт гурту Queen в Україні / фото REUTERS

У 490 році до н. е. грецький воїн Фідіппід пробіг від міста Марафон до Афін, приніс звістку про перемогу греків над персами «Радійте! Ми перемогли» і помер. Коли у 1896 році в Афінах проходили перші сучасні Олімпійські ігри, на його честь був влаштований забіг між Марафоном і Афінами. Відтоді "марафон" став класичною дистанцією, і змагання за ним стали одним із найпопулярніших видів легкої атлетики. 

У 1504 році Христофор Колумб в ході четвертого, останнього, мореплавання відправився з Америки до Іспанії. 

У 1624 році перша в світі субмарина пройшла випробування у Лондоні. 

У 1890 році англійцями було засновано місто Солсбері - нині Хараре, столиця Зімбабве. 

У 1898 році було відкрито Київський політехнічний інститут. 

У 1923 році в Женеві була підписана Конвенція про припинення обігу порновидань і торгівлі ними. 

У 2008 році в Харкові відбувся перший і на той момент єдиний концерт групи Queen в Україні. Цим безкоштовним концертом група почала свій Європейський тур на підтримку акції боротьби зі СНІДом.

Яке сьогодні церковне свято

Сьогодні - день святителя Олександра / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 12 вересня вшановує пам'ять святителя Олександра. У народі день назвали «Ситник». Стіл цього дня повинен ломитися від страв.  

Що сьогодні не можна робити

Не можна у цей день заводити кошеня - воно може принести нещастя. Не проводьте даремно час - до кінця року все буде марно.

Прикмети на 12 вересня    

Читайте такожРош а-Шана 2020: коли єврейський Новий рік, значення та традиції свята

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- за тим, де їжачок вирив нору, можна визначити погоду: на узліссі – до теплої зими; в гущавині лісу – до сильних заморозків. 

- теплий вечір і зоряна ніч – наступного року буде хороший урожай;

- журавлі парять у небі й не поспішають відлітати – осінь буде теплою та без дощів.

12 вересня іменини 

Іменини у Олександра, Івана, Павла, Данила, Арсенія, Сави, Єфрема, Макарія, Григорія, Євгенії, Єлизавети, Максима, Степана і Петра.