День учителя 2022 / фото ua.depositphotos.com

День вчителя відзначається щороку на початку жовтня. Свято завжди відзначають із великим розмахом, адже до професія вчителя в Україні ставляться з величезною повагою.

У 2022 році під час воєнного стану більшість вчителів працює у форматі онлайн, але все одно отримають привітання від учнів та їхніх батьків. Навіть під час війни педагоги продовжують виконувати свою важку місію.

День учителя 2022 - дата та історія свята

День вчителя в Україні відзначається щорічно в першу неділю жовтня. У 2022 році це 2 жовтня. Всесвітній день вчителя відзначається щорічно 5 жовтня.

Відео дня

День вчителя почали відзначати в УРСР з 1980 року. У незалежній Україні торжество святкують з 1994 року за указом Леоніда Кучми. Мета свята - подякувати вчителям за їх непросту і часто невдячну працю.

Як відзначають День вчителя

Хоча свято відзначається в неділю, за традицією вчителі приймають привітання і подарунки в п'ятницю напередодні свята, оскільки це останній робочий день. Школярі та їхні батьки приносять в школу квіти і подарунки, а найбільший букет дарують класному керівнику.

У неділю вчителі приймають дзвінки з привітаннями та словами подяки. Нерідко вже дорослі випускники телефонують своїм колишнім вчителям в цю дату.

У багатьох українських школах на свято проводиться "День самоврядування", коли старші учні самі проводять уроки в молодших класах, а вчителі лише іноді перевіряють процес. На День вчителя педагогам вручають нагороди та премії за хорошу роботу.

Що подарувати вчителю на свято

Зазвичай батьки разом скидаються на подарунок класному керівнику. Подарунок слід вибирати з душею, щоб він був дійсно корисний педагогу. Зазвичай при виборі подарунка враховують хобі вчителя, або дарують йому корисні речі для роботи. Ось кілька ідей для подарунків:

  • онлайн-курс;
  • сертифікат в книжковий магазин;
  • набір кави або чаю;
  • квиток в театр або оперу;
  • флешка або навушники;
  • набір солодощів із записками - подяками від учнів;
  • флораріум - квіти в декоративному горщику;
  • для класного керівника - фотоальбом зі спільними фото класу, або чашка з фотопринтом класу.

Вас також можуть зацікавити новини: