
Котлета по-київськи давно завоювала серця і шлунки не тільки простих українців, а навіть і європейських гурманів. Таку страву подають у ресторанах Німеччини, Франції та Італії, щоправда, найчастіше, готують із фаршу. Домашнє частування краще робити з курячого філе, а щоб було ще смачніше - додати один простий продукт.
Котлета по київськи - рецепт класичний
Спочатку пропонуємо вивчити, як у традиційному варіанті мають готуватися котлети по київськи - рецепт простий, але, так би мовити, базовий. Тільки знаючи його, ви зможете доповнити або вдосконалити технологію.
Інгредієнти:
- дві курячі грудки;
- вершкове масло 82,5% - 150 гр;
- дві столові ложки борошна (з гіркою);
- 150 гр панірувальних сухарів;
- два курячих яйця;
- 100 мл молока;
- 20 гр свіжої петрушки;
- 300 мл соняшникової олії;
- сіль і перець.
Котлети по-київськи неможливо приготувати смачно, якщо не обробити м'ясо належним чином. Вам потрібно ретельно вимити філе, зняти з нього шкірку, розрізати кожен шматок уздовж на 3 частини і, накривши плівкою або пакетом, відбити. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно розм'якшилося до кімнатної температури. Петрушку подрібнити, а потім з'єднати з маслом, формуючи кілька кульок начинки, у нашому випадку - 6 (стільки ж, скільки й пластів м'яса).
Кладемо масло із зеленню в морозилку на 5 хвилин, інакше начинка розтане і розтечеться. Коли час мине, дістаємо масло і кожну кульку загортаємо в шматок курки. Знову прибираємо в морозилку на 5 хвилин. Водночас у глибоку миску вбиваємо яйця, вливаємо молоко і збиваємо вінчиком, як для омлету. Дістаємо напівфабрикати котлет, солимо і перчимо, обвалюємо в борошні, потім у яєчно-молочному клярі, потім у сухарях і знову борошно-кляр-сухарі. Тобто, панірування робимо двічі.
До цього моменту у вас уже має на плиті стояти сковорідка з розігрітою олією, саме туди й викладаємо котлети. Смажимо 5 хвилин з обох боків, поки не з'явиться золотава скоринка. Потім доводимо до готовності котлети по київськи в духовці - перекладаємо їх у посудину для запікання і ставимо в піч на 10 хвилин за температури 200 градусів. Вуаля - вечеря готова!
Однак якщо ви хочете, щоб страва вийшла ще смачнішою, радимо вам один лайфхак. Перед тим як загортати масло із зеленню в куряче м'ясо, покладіть на масляну кульку шматочок твердого сиру. Тільки потім загорніть, приберіть у морозилку, а далі обвалюйте в паніровці, борошні та клярі. Такий кулінарний секрет дасть вам змогу насолодитися незвичною, але дуже вершковою начинкою - сир, усе-таки, надає певної пікантності страві.