Хелловін 2022 / фото depositphotos.com

Веселий і водночас страшний свято Хелловін виник в американській культурі, але став популярним у всьому світі. Свято гарбузів, цукерок, костюмів і страшних історій відзначається щорічно в кінці жовтня. В Україні це свято відоме мало і здебільшого відзначається серед молоді..

Коли відзначають Хелловін в 2022 році

Дата Хелловіна незмінна: його щорічно відзначають в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Цього року свято випадає на вівторок.

Така дата пояснюється тим, що стародавні кельти починали відлік року з листопада, і ніч з 31 жовтня на 1 листопада була переломом року, коли, за уявленнями кельтів, відкриваються невидимі "двері" між світом мертвих і нашим світом.

Відео дня

Історія свята Хелловін

Сучасний Хелловін є видозміненим святом збору врожаю Самайн, який відзначали стародавні кельти в ту ж дату.

За уявленнями кельтів, в ніч Самайна стиралася грань між світом живих і світом мертвих, і душі покійних приходили на землю. Разом з ними приходили і злі сили. Для захисту від зла кельти проводили жертвопринесення і надягали звірині шкури.

Після поширення християнства в Європі перестали відзначати Самайн, але прижився звичай веселитися в ніч з 31 на 1 листопада. Моторошний і містичний сенс Самайна з часом забувся. Папа Римський призначив на 1 листопада католицьке свято День Всіх Святих, а 31 жовтня стало його передоднем. По-англійськи це звучало як All Hallows Even, що скоротилося до лаконічного Halloween. 

Як відзначають Хелловін - традиції та звичаї

На Хелловін прийнято вбиратися в костюми страшних і містичних істот - відьом, зомбі, вампірів, мумій і т. п. Зазвичай підлітки роблять костюми на Хелловін своїми руками. В Америці в цю ніч діти стукають в сусідні будинки і випрошують цукерки у дорослих.

Головним атрибутом Хелловіна є гарбуз. З овоча роблять прикраси і ліхтарики, а також готують різні страви і напої. Також до Хелловіну прикрашають приміщення "страшними" атрибутами - павуками, павутиною, кажанами. Часто різні заклади роблять тематичні заходи і особливе меню до Хелловіну.

Як ставиться до Хелловіну церква

Православна церква України ставиться до західного свята несхвально. У ПЦУ вважають, що звичай відзначати Хелловін у нашій країні є запозиченням чужої культури.

Крім того, православ'ю чужі загравання зі смертю і мертвими душами, а також ставлення до смерті і злих сил як до чогось позитивного і веселого. 

ПЦУ вважає, що православній людині не варто вдягатися в страшні костюми і жартувати про смерть, а до покійних потрібно ставитися з повагою і молитися за їх упокій. Якщо ж хочеться відсвяткувати Хелловін, то можна відзначити позитивні традиції свята, такі як виготовлення іграшок з гарбуза і приготування гарбузових страв.

Вас також можуть зацікавити новини: