Червона Гірка 2023-що за свято / фото depositphotos.com

Червона гірка - це давнє слов'янське свято, яке українці відзначають рівно через тиждень після Великодня. 2023 року подія відзначається 23 квітня. Альтернативні назви свята - "Антипасха" і "Фомін день". УНІАН розповість, як відзначати свято Червона гірка правильно.

Раніше ми складали докладний православний календар на травень 2023.

Червона гірка 2023 - історія свята

Церковні трактати стверджують, що свято, яке в народі називається Червоною гіркою, в Євангеліє описане як "Фоміна неділя". Це пов'язано з історією про апостола Фому, якого не було серед учнів Христових, коли той воскрес. Саме з цієї причини святий і не повірив у диво воскресіння, за що його прозвали "Фома Невіруючий". Через кілька днів Ісус сам з'явився до апостола, щоб переконати його, а Фома став одним з найвідоміших святих, заснувавши безліч церков в різних країнах.

Відео дня

Назву "Антипасха" можна перекласти як "замість Великодня" з грецької. Це означає, що свято відзначається так само, як і день Воскресіння Господнього. У храмах читають літургії про Христа і про Фому.

Якщо судити за народною назвою "Червона гірка", то "червоний" - це "красивий", а "гірка" - височина, на якій збиралися люди, щоб зустріти весну.

Червона гірка - обряди і традиції 

Що потрібно робити на Червону гірку / depositphotos.com

Слов'яни до приходу християнства відзначали Червону гірку як день приходу весни. Люди розпалювали багаття, водили хороводи і співали веснянки. Робити це потрібно було до сходу сонця, щоб встигнути до перших сонячних променів.

Також в цей день влаштовували ярмарки наречених: дівчата одягали свої кращі сукні і з родичами приходили на оглядини. Женихи вибирали собі дівчину, а потім посилали до неї сватів. Вважалося, що на Червону гірку не можна сидіти вдома, інакше залишишся один на цілий рік. На Червону гірку багато хто одружувався, адже "Хто на Червону гірку одружується - той довіку не розлучиться".

Червона гірка - сприятливий день для відвідування могил родичів. Слов'яни приносили на кладовище яйця, цукерки і пироги, залишаючи "подарунки" покійним. Поминальні застілля влаштовували і вдома, збираючи всіх близьких родичів.

Червона гірка - що не можна робити

Свято має не тільки традиції, а й обмеження. На Червону гірку не можна:

  • прибирати на кладовищі і висаджувати квіти - це потрібно робити заздалегідь;
  • брати з собою на кладовищі дітей до 1 року і вагітних дівчат;
  • викидати залишки їжі зі столу - краще віддати тваринам;
  • лаятися, ображатися і пліткувати.

На Фоміну неділю небажано залишатися на самоті. Якщо у вас немає можливості зустрітися з близькими, то можете їм хоча б зателефонувати.

Червона гірка - прикмети і звичаї

Як відзначати свято Червона Гірка / фото ua.depositphotos.com

У день зустрічі весни слов'яни фарбували яйця так само, як і на Великдень, тільки в інші кольори. Якщо до дня Воскресіння Господнього в пріоритеті був червоний колір, то на Антипасху потрібно було вибирати зелений або жовтий.

Люди влаштовували ігри - брали крашанки і скачували їх з гірки:

  • докотилося і не розбилося - власника чекає вдалий рік;
  • тріснуло - чекайте проблем.

Подружжя і закохані могли скотити два яйця одночасно і подивитися, що з ними буде. Якщо яйця в кінці шляху залишилися поруч - союз буде міцним і щасливим.

Також на Червону гірку звертали увагу і на прикмети погоди:

  • побачити багато птахів - до врожайного року;
  • наснилися померлі родичі - до приємних звісток;
  • на небі вночі немає зірок - до теплої погоди;
  • вітряно і холодно в цей день - в червні випадуть опади.

Дівчата на Фоміну неділю повинні вмитися дощовою водою (якщо йде злива), тоді краса не зів'яне до самої старості.

Вас також можуть зацікавити новини: