Варфоломіїв день 2022 / фото vaticannews.va

24 червня церква відзначає Варфоломіїв день, на честь учня Христа апостола Варфоломія, а також апостола від 70-ти Варнави. Церква в цю дату згадує житіє цих двох святих і присвячує їм молитви. А в народному календарі 24 червня є початком русалиних днів, в кінці яких відзначається Івана Купала.

Варфоломіїв день-історія свята

Апостол Варфоломій став одним з перших учнів Христа, що пізніше стали відомими як дванадцять апостолів. Апостол Варфоломій займався просвітництвом і володів даром цілительства.

Як і майже всі апостоли, Варфоломій прийняв мученицьку смерть. Противники християнства підвісили його вниз головою на хресті, але він продовжував свою проповідь. Потім з нього зняли шкіру і стратили.

Відео дня

Варфоломіїв день - традиції та звичаї

За християнським звичаєм в цю дату потрібно сходити до церкви і помолитися святим апостолам Варфоломію і Варнаві.

На Русі цей день вважався початком розгулу русалок та іншої нечисті. Злі духи, за стародавніми віруваннями, сьогодні мучать людей. Найнебезпечнішим періодом дня вважається полудень. Слов'яни вірили, що нечисть живе у воді і високій траві, тому намагалися не купатися і не косити траву.

У Варфоломіїв день 24 червня варто зібрати суницю, оскільки ягоди сьогодні особливо корисні і солодкі. Цей день вважається дуже вдалим для примирення і прощення. Попросіть вибачення у тих, кого образили, і самі вибачте своїм кривдникам. Також сьогодні варто провести прибирання в будинку, витрусити килими і провітрити кімнати.

Що не можна робити в Варфоломіїв день

  • Не можна топтати і косити траву.
  • Не варто збирати лікарські трави і зривати будь-які квіти, оскільки всі рослини сьогодні небезпечні.
  • Купатися в морі, річках і озерах може бути небезпечно.
  • Ні в якому разі не можна лаятися, сваритися і не прощати знайомих, інакше ви ніколи не помиритеся.
  • На цей день випадає суворий піст. Не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, пити алкоголь.

Вас також можуть зацікавити новини: