Всесвітній день боротьби зі СНІДом 2021 / depositphotos.com

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. ООН та різні благодійні організації проводять тематичні заходи та інформують громадськість про те, чому важливо знати свій статус. УНІАН розповість, коли вперше з'явився вірус і як зараз убезпечити себе від нього.

Раніше ми говорили про те, яке свято 1 грудня відзначається ще.

Перший випадок СНІДу в світі - історія виникнення

ВІЛ вперше виник в Африці / depositphotos.com

Близько 40 років тому вчені вперше діагностували невідомий вірус. Тоді він здавався страшним і шокував медиків - молоді здорові люди вмирали тисячами, а причину ніхто з'ясувати не міг.

Читайте такожЗахворюваність на COVID-19 в Україні різко пішла на спадДослідники схиляються до версії, що інфекція з'явилася в Центральній Африці і першими її носіями були людиноподібні мавпи. Дикі племена їли м'ясо таких тварин, заражаючись вірусом. Але там переважно вирував ВІЛ 1 групи В, який не міг стати глобальною проблемою. 

Питання з'явилися, коли у людей стали знаходити ВІЛ 1 групи М (від слова "major" - "основний"). Вчені з'ясували, що перші випадки зараження датовані XX століттям. Більш того, хворі були жителями міста Кіншаса - нинішньої Республіки Конго.

Читайте такожДо наступної весни COVID - 19 стане причиною двох мільйонів смертей лише в країнах Європи - ЛяшкоУ 1920-ті роки воно тільки-тільки отримало статус столиці і стало першим судноплавним портом на річці. Місто розвивалося, приваблювало багатьох чоловіків, які шукали можливості заробітку. Там же з'явилися і представниці найдавнішої професії, які, як могли, розважали роботяг. До того ж, в 20-і роки минулого століття Кіншаса мав кращу в Африці залізничну мережу. Нею користувалися тисячі людей щодня, тому за 20 років вірус поширився на 1500 км навколо.

У 1960-х Республіка Конго стала незалежною і приваблювала молодих людей з франкомовних країн. Туристи, працівники та студенти, повернувшись через кілька років додому, привезли на захід Атлантики ВІЛ 1 групи М (підтип Б). А далі - історія, яка знайома багатьом. Вірус дістався до Нью-Йорка і Сан-Франциско, швидко поширився серед сексуальних меншин і тих, хто вживає ін'єкційні наркотики.

Як можна заразитися СНІДом - міфи і реальність

Пам'ятка про ВІЛ і СНІД / Інфографіка УНІАН

Варто почати з того, що ВІЛ і СНІД - це різні речі. ВІЛ - це вірус, який вражає імунну систему людини. При наявності супутніх захворювань, особливо венеричних, інфекція в організмі буде розвиватися швидше. Якщо вчасно не почати лікування і не приймати антиретровірусні препарати, хвороба прогресує і переходить в наступну стадію - СНІД. Тоді організм вже не здатний самостійно боротися навіть з незначними інфекціями, і людина вмирає.

Підступність такого вірусу полягає в тому, що він ніяк себе не проявляє протягом 2-3 місяців, а всі тести дають негативний результат. Хворий відчуває себе чудово, але при цьому є переносником і заражає інших.

Перші симптоми ВІЛ зазвичай проявляються зовні:

  • збільшуються привушні лімфатичні вузли,
  • з'являється нудота, слабкість,
  • посилюється біль в м'язах і суглобах.

Стадія СНІДу характерна іншими ознаками:

  • нічною пітливістю,
  • діареєю,
  • лихоманкою
  • значною втратою ваги.

Існує поширена помилка про те, що всі вмирають від ВІЛ. Проте, якщо вчасно виявити хворобу, звернутися за допомогою, приймати терапію і виконувати рекомендації лікаря, то таке захворювання не призводить до смертельного результату.

Це доводять люди, які розповіли про свою історію життя з ВІЛ в документальному фільмі російського блогера - Юрія Дудя.

Читайте також: