Церковне свято 21 січня / depositphotos.com

Преподобного Еміліана християни знають, як сповідника. Так називали святих, які все життя своє присвятили Господу, читали проповіді і зазнали безліч мук за свою віру. Незважаючи на це, залишилися живими і померли в похилих літах. Так сталося і з Еміліаном, життя і смерть якого припали на IX століття.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 21 січня - Омелян Перезимник.

Православне свято 21 січня - день пам'яті преподобного Григорія

Григорій жив у XI столітті і був подвижником Києво-Печерської обителі. Прийняв постриг від засновника Феодосія, за свою віру і праці отримав від Господа дар прозорливості і чудотворення.

Відео дня

Існує легенда, нібито у Григорія зловмисники хотіли вкрасти рідкісні цінні книги. Злодії сховалися в келії, але святий зрозумів їх задум і за допомогою молитви приспав - бандити заснули на 5 діб. Григорій розбудив їх, нагодував і відпустив, а пізніше захистив від покарання. Тоді злодії розкаялися і, здивовані добротою святого, стали працювати на благо обителі. Преподобний Григорій зробив безліч важливих справ і помер болісно в 1903 році.

Прикмети 21 січня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • дмуть сильні вітри - літо буде холодним;
  • ворон кричить вранці більше двох разів - скоро потеплішає;
  • на Омеляна немає вітру - літній період виявиться теплим;
  • мете заметіль і виє хуртовина - в дорогу вирушати не можна.

Що сьогодні не можна робити

На Григорія Чудотворця православна церква категорично забороняє працювати, особливо в першій половині дня. 21 січня - завершальний день зимових свят, так що з 22 січня вже можна повноцінно працювати.

Також сьогодні краще забути про образи і прикрощі, важливо мислити позитивно і дарувати людям тільки хороші емоції. Скупитися теж не рекомендується - самі будете мати потребу.

Що можна робити 21 січня

Наші предки в старовину і віруючі сьогодні дотримувалися традиції дня. Потрібно було ходити в гості до кумів і пригощати їх різними ласощами. Хрещенику обов'язково дарували "хрестинку" - рушник і шматок мила. Дитину потрібно було купати тільки з цим милом і говорити:

Цар морський та Цар двінський, та Цар пінезький, дай води на живіт, на здоров'я раба Божого (ім'я), на чистоту його, на красу його!.

Потім занурити в теплу воду, змиваючи мильну, і вимовити змову: "З гусака вода, з мого дитятка худорба!".

Також в цей день люди розповідали казки, билини та історії, звідси і з'явився вислів "Мели, Емеля, твоя неделя" або "Мели, Іване, доки вітру стане".

Вас також можуть зацікавити новини: