Ігорівська ікона Божої Матері / коллаж УНИАН

Яке сьогодні церковне свято в Україні відзначають віруючі, традиції та прикмети цього дня, а також що не можна робити 18 червня - розповідаємо в матеріалі. 

Перенесення мощей благовірного князя Ігоря і пам'ять Ігорівської ікони Божої Матері відзначають 18 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, згадувати їх будуть 5 червня.

Церковне свято сьогодні, 18 червня - перенесення мощей благовірного князя Ігоря (Георгія) Чернігівського та Київського

Князь Ігор жив у першій половині ХІІ століття. Він був сином Олега Святославовича, князя Чернігівського і Новгород-Сіверського і правнуком святого Ярослава Мудрого.

Відео дня

Це були часи княжих чвар між нащадками Ярослава - Ольговичами і Мстиславовичами. Старший брат Ігоря, київський князь Всеволод, в 1146 році призначив Ігоря своїм наступником - і він виявився мимоволі втягнутий в боротьбу за престол. Князювання Ігоря тривало менше двох тижнів - у битві під Києвом з князем Ізяславом, військо зрадило Ігоря і перейшло на бік противника. Князя взяли в полон, де він тяжко захворів і ледь не помер. Вже будучи тяжко хворим, Ігор попросив дозволу прийняти чернецтво, що і зробив незабаром у Феодорівському монастирі в Києві з ім'ям Ігнатій.

Князь одужав і вів богоугодне життя в молитві й покаянні. Але вже через рік під час богослужіння, коли Ігор молився перед іконою Богоматері, увірвався натовп ненависників Ольговичів і жорстоко забив князя до смерті. Коли ввечері тіло князя внесли в храм, то сталося диво: загорілися всі храмові свічі.

Поховали Ігоря на околиці Києва в монастирі святого Симеона. Біля мощей князя почали відбуватися чудеса. У 1150 році Святослав Ольгович, князь Чернігівський, переніс мощі свого брата до Чернігова в Спасо-Преображенський собор.

Церковне свято сьогодні, 18 червня - пам'яті Ігорівської ікони Божої Матері

Ікона Божої Матері, перед якою молився князь Ігор в останні хвилини свого життя, стала називатися Ігорівською.

Вона була створена приблизно в кінці XIV - на початку XV століть і вважалася чудотворною. На початку ХХ століття ікона перебувала в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. У 1924 році було прийнято рішення про її реставрацію, після якої місцезнаходження ікони стало невідоме. За однією з версій зараз вона знаходиться в Третьяковській галереї, в Москві.  

Яке сьогодні свято - народні прикмети 18 червня

Яке сьогодні свято-народні прикмети 18 червня / pixabay.com

За прикметами дня судили про погоду і врожай:

  • трава вранці пахне - піде дощ;
  • туман над водою - до врожаю грибів;
  • багато роси - до багатого врожаю;
  • стоїть ясна і тепла погода - буде хороший урожай зерна.

Вважалося, що з цього дня починаються найкоротші - горобині - ночі. У народі день називали Дорофеїв - на честь священномученика Дорофея, єпископа Тирського, який загинув за християнську віру при імператорі Діоклетіані. Святого також шанують 18 червня.

Що не можна робити на церковне свято 18 червня

Серед заборон цього дня такі:

  • заборонено лаятися, сваритися, бажати кому-небудь зла;
  • не можна відмовляти в допомозі нужденним;
  • не слід розповідати сон.

Триває Петрів піст 2023, тому не можна порушувати його правила. 

Церковне свято сьогодні в Україні - що можна робити 18 червня

Сьогодні можна помолитися Ігорівській іконі Божої Матері - до неї звертаються з проханнями зцілити від важких хвороб, а також просять у неї миру.  

У цей день прийнято займатися господарством і домашніми клопотами. Вважається, що якщо 18 червня виполоти всі бур'яни на городі й у саду, то вони більше не виростуть. Наші предки в цей день шукали сон-траву, яку носили як оберіг від нечистої сили і закладали її в фундамент при будівництві нового будинку. Сновидіння в цей день вважаються віщими.

Тим, хто постить, сьогодні дозволяється гаряча їжа з олією, риба та вино. Раніше ми публікували календар харчування на кожен день на Петрів піст 2023.

Вас також можуть зацікавити новини: