Сергій Соловйов / Вікіпедія

Абсолютно несподівано, 13 грудня, в Москві помер відомий радянський і російський режисер - Сергій Соловйов. Причини смерті, на жаль, не уточнюються, але відомо, що діячеві мистецтва було 77 років. УНІАН розповість, чим запам'ятався майстер за час свого професійного життя.

Сергій Соловйов - біографія

Майбутній режисер народився 25 серпня 1944 року в республіці Кемь. Його батько був співробітником СМЕРШа, а мати службовою. Після закінчення Великої Вітчизняної війни, коли хлопчикові було півтора року, сім'я переїхала до Кореї - батькові там дали роботу. Соловйов згадує, що в дитинстві грав з Кім Чен Іром.

У 1947 році батьки повернулися назад в Радянський Союз і оселилися в Ленінграді. Маленький Сергій мріяв служити на підводному човні, але, подивившись фільм "Летять журавлі", твердо вирішив стати режисером. Навчаючись у школі, часто грав у виставах і був ведучим програми "Піонерія", а в 1962 році вступив до ВДІКу. За студентським сценарієм Соловйова був знятий документальний фільм "Подивіться на обличчя", відзначений золотою медаллю Лейпцизького кінофестивалю.

Творчий шлях режисера

У 1969 році Соловйов закінчив ВДІК з відзнакою і почав працювати на студії "Мосфільм". Там же він зняв свою дипломну роботу - короткометражні фільми "Пропозиція" і "Від нічого робити" за однойменними розповідями Антона Чехова. Дебют Соловйова в повному метрі відбувся, завдяки картині "Єгор Буличов та інші", де головну роль зіграв Михайло Ульянов.

Читайте такожНайкращі новорічні фільми: добірка для затишного вечораФільм "Станційний доглядач" з Микитою Михалковим, знятий за повістю Пушкіна, вийшов на екрани в 1972 році і був удостоєний Гран-прі Венеціанського фестивалю телевізійних фільмів - при-Італія "За видатні художні достоїнства" і "Призу Великодньої неділі" Євробачення.

Картина "Сто днів після дитинства" стала переломним моментом в кар'єрі режисера - завдяки ній він відкрив нову гілку творчості і став вести діалоги вже далеко не дитячі. Цей фільм - розповідь про дорослішання і перехід у великий незвіданий світ. Тенденцію продовжили такі картини, як: "Рятувальник", "Спадкоємиця по прямій", "Чужа Біла і Рябий" та інші.

Фільм "Асса" - знак якості Соловйова

Найбільш знаковим фільмом для режисера став "Асса". Картина вийшла в 1987 році і відразу завоювала любов нового покоління молоді. Справа була не тільки в актуальності сюжету і знайомих персонах, але і в темах, які Соловйов підняв на поверхню. Крім того, саундтреки для фільму написали такі метри рок-музики, як групи "Кіно", "Браво" і "Акваріум".

"Асса" - це перший фільм трилогії Соловйова під назвою "Три пісні про Батьківщину", яку пізніше доповнили "Чорна троянда - емблема печалі, червона троянда - емблема кохання" і "Будинок під зоряним небом".

Сам режисер про фільм говорив так:

"АССА" почалася з провалу картини "Чужа Біла і Рябий". На прем'єру привезли солдатів - заповнювати зал. Тоді я вирішив: треба зняти так, щоб висіли на люстрах. Став думати, де такий модуль. Згадав - індійське кіно. А що таке індійське кіно? Літня людина, яка губить душу дівчини. Вона закохана в молодого чоловіка, якому нехороша літня людина з безліччю грошей відкручує голову. І там повинні співати і танцювати. Так що "АССА" - не соціальне прозріння і не моє вітання новим часам.

Відомо, що Сергій Соловйов був не тільки талановитим режисером, а й сценаристом - за його сценаріями зняті не тільки його фільми, а й картини інших діячів кінематографа.

Повну версію фільму ви можете побачити нижче.

Читайте також: