Справжній порятунок за копійки: лайфхак, чим обробляти томати від фітофтори

Фітофтора - це грибкові організми, які стають причиною фітофторозу. Захворювання небезпечне, так як може знищити рослини буквально за кілька днів, до того ж, швидко звикає до різного роду препаратів.

УНІАН підкаже копійчаний засіб від фітофтори з аптеки і з бабусиного блокнота.

Найкращий засіб від фітофтори на помідорах

Важливо розуміти, що в боротьбі з таким небезпечним захворюванням потрібно поєднувати кілька підходів. Причина проста - гриби можуть пристосуватися до речовин, які ви вибрали, і перестати на них реагувати. Досвідчені дачники кажуть, що одним з найбільш ефективних препаратів вважається мідний купорос:

Відео дня
  • взяти 2 столових ложки засобу;
  • розчинити в 10 літрах води;
  • полити томати перед цвітінням.

Також можна використовувати кальцієву селітру (1 ст.л на 10 л води) або препарат "Фітоспорін" відповідно до інструкції від виробника.

Підтримувати захист томатів можна фунгіцидами. Їх потрібно додавати в воду для поливу і використовувати через раз. Так само точно можна і обприскувати томати, але до появи перших зав'язей - рослини з плодами обробляти "хімією" небажано, краще на такому етапі вже користуватися народними методами.

Народні засоби від фітофтори помідор з бабусиного блокнота

Даний варіант буде ефективним, якщо ви помітили фітофтороз на ранній стадії - його можна побороти і без застосування хімікатів. Ми рекомендуємо кілька способів:

  • настій часнику з марганцем - 100 гр зубчиків, стрілок і листя подрібнити, залити 200 мл води, настояти добу, процідити, розвести в 10 л води, додати 1 гр перманганату калію, полити помідори;
  • настій соломи - сіно або солому залити 10 л води, додати жменю сечовини, настояти три дні, процідити, обробити рослину;
  • дріжджі - розвести у воді 80 гр дріжджів, полити томати;
  • йод - розчинити в 10 л води 1 л нежирного молока і 20 крапель йоду, обробити кущі.

Також можна використовувати оцет від фітофтори на помідорах - в 10 л води розвести 100 мл 9% оцту і відразу ж обприскати томати. Відмінно себе зарекомендувала і зола, але її краще застосовувати в три етапи - в період розсади, при цвітінні, при появі перших зав'язей. 

Вам потрібно в 10 л води висипати піввідра золи, настояти 3 дні, іноді перемішуючи розчин. Після цього злити рідину, долити води стільки, щоб обсяг настою був 30 л, додати 30 гр рідкого мила і поливати томати. 

Профілактика фітофтори на томатах сіллю і кефіром

Ці два методи швидше за інших допоможуть вам убезпечити томати від повторного зараження. Досить взяти склянку звичайної кухарської солі і розвести її в 10 л води. Розсолом відразу ж потрібно обприскати рослини. Альтернативний варіант - розвести в 10 л води 1 л кефіру, який два дні бродив. Потім обробити отриманим засобом томати, причому, для більшого ефекту рекомендується робити це двічі - відразу після висадки в грунт і щотижня після першої процедури.

Вас також можуть зацікавити новини: