Що потрібно помідорам в липні / pixabay.com

Липень - помідорний сезон. Томати дозрівають не тільки на прилавках ринків, але і на грядках. Ходи собі та збирай. Утім, це не зовсім так - щоб кущики давали багатий урожай їх і зараз потрібно поливати та трохи підгодувати. Розповідаємо, чим обприскати помідори під час цвітіння і плодоношення і як обійтися без "хімії".

Що робити з помідорами в липні - 3 обов'язкові справи

  • Пасинкуйте томати

На кущиках помідорів потрібно час від часу прибирати зайве листя і пасинки - щоб рослина витрачала силу на плоди, а не на зелень. Тому слід видаляти всі нові пасинки і нижнє листя, а також пожовкле і масивне біля основи кисті з плодами. 

  • Підгортайте кущі

Це потрібно для того, щоб рослини були міцними і могли витримати вагу плодів. Тому час від часу (у міру осідання грунту) нагрібайте на стебла 15-20 см землі.

Відео дня
  • Поливайте помідори і розпушуйте грунт

Томати дуже люблять крапельний полив - навіть найпростіший, зроблений з пластикових пляшок. Але якщо такий організувати немає можливості, то поливайте звичайним способом, з кухля під корінь. 

Поливати кущі помідорів з плодами потрібно 1-2 рази в тиждень, для одного куща потрібно 4-5 л води. 

Якщо грядки замульчовані, то грунт під ними висихає повільніше, тому поливати потрібно рідше - для цього перед поливом просто перевірте, наскільки він вологий.

Раніше ми розповідали, як часто і правильно поливати помідори та як доглядати за помідорами в спеку.

Не забувайте рихлити землю під кущами - щоб до коріння потрапляло повітря. Робіть це раз на тиждень. 

Чим обприскати помідори під час цвітіння і плодоношення

У липні томати не тільки цвітуть, але ще і плодоносять, тому захищати їх від всяких болячок і напастей краще народними засобами, тобто, без "хімії".

Для цього використовують розчин молочної сироватки - вона створює на листочках тоненьку плівку і таким чином не дає розмножуватися мікроорганізмам. 

Розчин готується так: 1 л сироватки + 3 л води. 

Змішайте і обробляйте помідори через 10 днів. Після дощу потрібно повторити - він може змити розчин.

У третій декаді липня томати потрібно захистити від фітофтори і бурої плямистості. Для цього їх можна обприскати 1%-м розчином бордоської рідини.

Порада: у разі, якщо виявили кілька пошкоджених фітофторозом листочків, їх потрібно видалити і спалити.

Проти капустянки, дротяника та інших шкідників допоможуть регулярні огляди рослин і вилов за допомогою приманок.

Чим підгодувати помідори в липні під час плодоношення 

Підгодовувати томати потрібно не тільки до того, як з'являться перші помідорчики, а й після - щоб вони продовжували давати хороший урожай.

Добре зарекомендувало себе підживлення для помідорів із молочної сироватки:

2 л сироватки + 10 л води, розмішати + 2 ст. л. деревної золи + 10 крапель йоду.

Для одного кущика потрібно 0,5 л такої суміші, поливати - під корінь.

Порада: щоб залучити бджіл та інших запилюючих комах до помідорів, посадіть поруч рослини-медоноси. Або ж застосуйте іншу хитрість: обприскайте квіточки цукровим сиропом - 1 ст. л. цукру на 1 л води.

І ще один важливий момент: регулярно збирайте плоди в міру їх дозрівання - щоб вони не витрачали сили на зрілі, а робили нові зав'язі. Іноді зривають не тільки стиглі, але і бурі томати - вони прекрасно дозрівають на підвіконні або балконі. 

Вас також можуть зацікавити новини: