Як вибрати і користуватися садовим обприскувачем / depositphotos.com

Виростити й зберегти врожай, отримати товарну продукцію, дочекатися цвітіння улюблених рослин вдається не завжди. У боротьбі з шкідливими комахами та хвороботворними бактеріями на допомогу прийде механізм, який розпорошує засоби захисту - акумуляторний обприскувач, обприскувач ручний або з помпою.

Раніше УНІАН писав, як позбавити сад від такого захворювання, як парша - чим обробляти яблуні та інші дерева.

Вибираємо обприскувач для рослин

Такий спеціальний розпилювач стане вашим надійним помічником при вирощуванні овочевих і плодово-ягідних культур, декоративних і кімнатних рослин. У продажу можна знайти просто величезну кількість всіляких обприскувачів, які відрізняються й ціною, й розміром, й принципом дії.

Відео дня

Розберемося, які бувають розпилювачі для рослин:

  • Акумуляторний - є найдорожчим, але й найзручнішим у використанні. Об'єм таких розпилювачів може становити від 1 до 30 літрів, що дозволяє вибрати потрібну модель як для кімнатних рослин, так і для ділянки в 50 соток.
  • Ручний - нагнітання тиску здійснюється вручну за допомогою помпи, розташованої в ручці ємності. Ручні пирскавки об'ємом до 2 л - варіант найдешевший і самий простий, підходить для обробки невеликої кількості рослин.
  • Помповий - це обприскувач ємністю, зазвичай, від 2-3 до 10-12 л, підходить для великих площ. Переноситься на ремені на плечі.

Ще обприскувачі бувають ранцевого типу, коли бак розміщується за спиною на ременях, що робить їх більш зручними та безпечними у використанні.

Як користуватися обприскувачем з помпою - прості поради

Розведену для обприскування рідину потрібно процідити через ситечко, щоб всередину розпилювача не потрапили великі частинки - як сторонні, так і нерозчинені грудочки засобу. Далі потрібно щільно закрутити бак кришкою і качати помпу, поки повітря не заповнить ємність до краю. Коли, натискаючи помпу, ви відчуєте певний опір - час зупинитися.

Обприскування можна здійснювати різними варіантами струменя залежно від положення регулятора на форсунці. Для старту розпилення натискаємо важіль на шлангу, для зупинки - відпускаємо. Після використання розпилювач обов'язково потрібно повністю очистити від залишків робочого розчину, прогнавши по всій системі чисту воду. 

Чому не качає обприскувач - можливі причини

Обприскувач може не працювати так, як треба, з кількох причин, наприклад:

  • забилася форсунка або інші частини системи;
  • випала або трохи від'єдналася від кріплення гнучка трубка, якою надходить робочий розчин;
  • нещільно закрита кришка пропускає повітря і в розпилювачі недостатньо тиску.

Якщо ваш помповий обприскувач не працює так, як треба, перевірте надійність всіх кріплень і з'єднань.

Також рекомендуємо очистити форсунку та інші частини системи.

Вас також можуть зацікавити новини: