Суперфіналістка "Голову країни-2022" Марта Липчей розповіла про свій шлях до волонтерста та шоу-бізнесу

Від Суперфіналістки "Голосу країни-2022" до Всеукраїнського туру! Як співачка Марта Липчей стала ініціаторкою благодійного туру "Нескорені". Про дитинство, творчий шлях, волонтерство та доленосне знайомство з Андрієм Мацолою. Ексклюзивно для УНІАН. 

Марто, розкажіть, звідки ви? В якій родині виросли?

Я народилася в Рівному, в звичайній сім'ї. Мій батько за освітою лікар, мама вчителька. Коли мені було шість років, наша сім'я переїхала на Закарпаття. Там пройшло моє дитинство і юність. Це був щасливий час - серед гір, річок та розмаїття природи нашої Незламної України. 

Відео дня
Марта Липчей з маличку розуміла, що хоче виступати на сцені

Хто вплинув на те, що ви почали співати?

Ще маленькою я знала, що хочу бути артисткою. Мала внутрішнє усвідомлення, що зроблю щось велике, надихатиму людей. І це відчуття, попри те, що я не отримала музичну освіту, постійно супроводжувало мене.

Західні регіони дуже традиційні, з глибоким корінням. Батько з малечку навчив мене багатьох народних пісень. Він прищепив мені любов до української пісні, а гори виховували в мені силу, давали енергію та натхнення. Коли я піднімалася на вершини, там народжувалися мої думки та візуалізація мрій.

Після закінчення факультету міжнародних відносин (Національного авіаційного університету) я переїхала до Ужгорода, де почала співати в гурті. 

Чому вирішили піти на "Голос країни"?

Я йшла на "Голос" з чітким розумінням, що хочу бути артисткою великої сцени, бо мені є що сказати аудиторії. Знала, про що хочу співати. І "Голос країни -2022" став для мене майданчиком спілкування з публікою. Доленосним проектом. 

"Голос країни -2022" став доленосним проектом у житті Марти Липчей

Як ви відреагували на "порятунок" і потрапляння в команду "Другого шансу" до народного тренера Андрія Мацоли?

Зізнаюся, коли очікувала на вердикт на стільчиках, ті кілька номерів здавалися мені вічністю, і я на мить подумала, що на цьому мій шлях у проєкті закінчився. Та все одно знала: хоч що б сталося – участь стане трампліном у моїй кар'єрі. Я не була до кінця почута, тому вірила, що мені дадуть другий шанс. 

Те, що мене врятував народний тренер Андрій Мацола, мене ще більше надихнуло боротися далі. Моя історія не закінчилася. З'явилося ще більше сил доносити свій меседж зі сцени великій аудиторії. І я мала виступити на "Голосі країни" зі своєю найпотужнішою фінальною піснею – про стержень, незламність України, силу, що їй надають її діти, які щодня борються!

Що відчували під час прямого ефіру в метро?

Прямі ефіри – особливий етап "Голосу країни". Запис першої частини був ще до повномасштабного вторгнення. А прямий ефір вже в період війни. Емоції переповнювали, адже ми змінилися – стали сильнішими, єдиними за час війни. 

Важливо, що ми виступали, коли глядачі були втомлені від поганих новин, а співаючи, ми давали їм надію! Кожен з учасників відчував відповідальність. 

Метро, яке слугує бомбосховищем для багатьох киян, стало майданчиком вираження емоцій через пісню. Адже ми незламні. Сильні. Українці співали, співають і будуть співати, оскільки музика є нашим джерелом натхнення та єднання.

Виступ в метро став для Липчей особливим майданчиком для підтримки українців в важкі часи

До речі, як ви допомагали після повномасштабного вторгнення?

Я з Західної України, і наш регіон став прихистком для людей. Тому ми робили те, що мали робити – допомагали людям, які тікали від війни. 

А вже влітку Андрій Мацола запропонував мені та іншим учасникам "Голосу країни" поїхати з ним у благодійний тур для ЗСУ "Все буде Україна". Так ми почали виступати в прифронтових містах.

Це ваш перший досвід таких виступів. Що відчували на благодійних концертах для військових? 

Так, я вперше виступала для військових. Концерти для ЗСУ – це відповідальна місія, ми повинні були надихати тих, хто надихає нас! Завдяки ЗСУ ми маємо змогу працювати, співати, жити, тому хотіли віддячити їм за це.

Кожен концерт - це був обмін енергією. На якусь мить ми змогли відволікти наших захисників від оточуючої реальності. Саме в турі я поділилася з Андрієм Мацолою своїм музичним матеріалом. 

Мабуть саме там почалась ваша співпраця?  

Тоді, під час наших поїздок на фронт, ми, всі  учасники, дуже багато спілкувалися. А вже під час фіналу проекту "Голос країни 12" Андрій Мацола зібрав нашу команду і сказав: "Якщо вам потрібна буде допомога з записом пісні, зйомкою кліпу чи чимось, що допоможе вам творити й бути почутими, звертайтеся, я завжди допоможу". 

Під час фіналу проекту "Голос країни" Андрій Мацола пообіцяв допомогти у реалізації творчості, розповілі співачка

Я довго не наважувалася звернутися до нього, думала, може, він це сказав просто так, аби підтримати нас. Сумнівалась в собі, що мої творчі роботи недостатнього хороші, щоб на мене витрачати час і ресурси. Та зрештою наважилася. І дуже вдячна Андрію Мацолі, бо, по-перше, він дотримав слова, а, по-друге, повірив у мене. 

Так з’явилася продюсерська компанія "Мюзік Бразерз", головою якої стала дружина Андрія — Світлана Мацола. Я дуже щаслива, що нарешті маю не просто команду, а команду мрії. Людей, які вірять у мене. Відчуваю цю потужну підтримку. 

Продюсерська компанію "Мюзік Бразерз", учасницею якої стала Липчей, очолила Світлана Мацола.

Тепер, коли ви знайшли команду про що хочете співати, який меседж вашої творчості?

Для мене як для артистки важлива місія – співати про те, що сьогодні переживає кожен українець, бути голосом свого народу. Тому всі мої пісні про почуття. Зараз вони змішані – від болю до радості тонка межа. Ми всі навчилися цінувати моменти з близькими. Цінності змінилися. Загострилися наші почуття. Тому пісні такі щирі. А емоції оголені. Музика, яка торкається душі кожного українця.  

Ваше дебютне відео "Там де ти" набрало більше мільйона переглядів. Про що пісня?  Чи близька вам ця історія? 

Моя перша сольна пісня саме про наші почуття. Про біль, який ми відчуваємо від страху втратити кохану людину. Про щастя від зустрічей. Про тих, хто нас захищає. Про любов, віру, надію та перемогу!

"Там де ти" — це історія майже кожної п’ятої родини в Україні. В ній два серця, дві душі возз’єднуються – і це неймовірна сила. Сила українського народу! Адже наша країна черпає свою міць від нас, від кожного українця, від кожної родини. Я присвячую цю пісню нашим військовим, які боронять нас у війні за нашу незалежність і свободу! Ми дякуємо вам, чекаємо на вас. І маємо змогу працювати лише завдяки нашим ЗСУ. 

Дебютне відео на пісню "Там де ти" команда знімала у Варшаві протягом трьох днів, згадує Липчей

Розкажіть про зйомки відео. Адже це не просто відео — це справжній мініфільм. 

По-перше, я скажу, що для мене ця робота – висока планка.  Дякую команді, що моє перше відео було такого високого рівня, адже це не просто кліп, це дійсно фільм. Щодо зйомок, то вони відбувались у Варшаві протягом трьох днів. Основною задачею було  занурити глядача в реальні події. Коли ми пропрацьовували ідеї, то зрозуміли, що ця ситуація, розлука родин, є найпоширенішою й найболіснішою серед українців. І ми кінематографічно показали те, що пережила українська родина за минулий рік. Тому можу сказати, що "Там де ти" – стисла реконструкція подій, коли вранці 24 лютого змінилося все життя. 

Розкажіть трохи про особисте життя. Чи вільне ваше серце? Чим надихаєтеся й захоплюєтеся, окрім сцени?

Зараз моє серце наповнене музикою, творчістю, благодійністю. Я прониклась ідеєю Андрія Мацоли допомагати військовим у їхній реабілітації та протезуванні. Бачу, як змінюється їхній настрій, коли після операцій та лікування вони знову мають реальну надію жити повноцінним життям. Ходити й навіть бігати.  Ми відвідуємо реабілітаційні центри, і багато спілкуємося з військовими. Я знайомилася з дружинами поранених, розділяла жіночий біль і після протезування бачила в очах надію. Найголовніше, що їхні чоловіки живі. Саме тому я хочу робити ще більше для них. Саме тому, я прийняла важливе рішення організувати благодійний тур "Нескорені" на підтримку поранених військових, аби допомогти ще більшій кількості наших захисників.  

Благодійний тур – "Нескорені", уособлює всю мужність і силу українського народу, зазначає суперфіналістка "Голосу країни"

Розкажіть більше про тур?

Назва благодійного туру – "Нескорені", і вона уособлює всю мужність і силу українського народу. Сміливість наших воїнів ЗСУ.

Коли у мене виникла ідея, я записала відеозвернення до трьох українських співачок KOLA, ROXOLANA та гурту "Енджі Крейда", де через сторіз в інстаграм запросила їх доєднатися до цієї ініціативи. Кожна з них публічно записала відеозвернення згоди у відповідь. І я дуже дякую їм за підтримку! Для кожної з співачок тур має особливе значення, адже головна мета туру "Нескорені" — допомогти пораненим військовим повернутися до повноцінного життя. 

Головне — що всі сто відсотків коштів з проданих квитків будуть направлені на лікування, реабілітацію та протезування конкретного військового з міста чи області, де проходитиме концерт. Тож кожен квиток — особиста допомога глядача пораненому захиснику.

У нас попереду 11 міст. І я вірю, що ми неодмінно зможемо допомогти 11 бійцям!

Липчей записала відеозвернення до трьох українських співачок KOLA, ROXOLANA та гурту "Енджі Крейда"

Чому ви звернулися саме до цих співачок?

По-перше, я знаю їх особисто. Стежу за кожною і як глядач, і бачу, як вони допомагають своїми концертами воїнам ЗСУ. Це був перший критерій для запрошення. Другий – їхні хіти. Адже я хочу, аби кожен, хто прийде на концерт, отримав задоволення від популярних пісень незламної України. 

Зараз у нас триває активна підготовка до туру. Ми періодично зустрічаємося на студії та обмінюємося думками про тур, щоб зробити його максимально потужним. 

Перший концерт туру "Нескорені" відбудеться 20 травня в Одесі, анонсувала Липчей

До речі, як готуєтеся до виступів? Чим будете дивувати глядачів?

Наш перший концерт вже 20 травня в Одесі. Я  багато часу провожу на музичній студії. Репетирую з музикантами. У турі представлю кілька нових пісень, обов’язково виконаю "Там де ти", яка так сподобалася моїм слухачам. Відкрию секрет: одну з нових композицій гратиму на фортепіано. Ще виконаю старовинну повстанську пісню записану в новому звучанні.

Які емоції відчуваєте напередодні? Які ваші очікування?

Я знаю, що разом ми робимо велику справу. Щодня прокидаюся з думкою, що наша допомога необхідна, і роблю все, аби наші військові повернулися до повноцінного життя. Приходьте на концерти. Підтримайте наших бійців. Адже лише разом ми можемо зробити більше! 

Сьогодні надважливо допомагати з протезуванням нашим бійцям, вказує Марта Липчей та закликає разом зібрати кошти для ЗСУ

Сьогодні надважливо допомагати з протезуванням нашим бійцям, нашим захисникам. Ви робите велику справу. 

Наші герої на фронті щодня віддають найцінніше заради України, заради кожного з нас. І ми маємо зробити все можливе, щоб вони знали — ми поруч, відчували тепло наших сердець. І зараз, і після нашої перемоги. Разом ми можемо зробити більше!

Зустрінемось вже 20 травня на першому концерті в Одесі!