Томаджу Салехі засудили до смертної кари / кадр з відео

Влада Ірану, яка раніше засудила до смертної кари українського ведучого, винесла смертний вирок реперу Томаджу Салехі. Покарання виконавець отримав через участь в антиурядових протестах 2022-2023 років.

Як пише Reuters, репера визнали винним у "поширенні корупції на землі". Цей термін використовується владою Ірану для опису різноманітних злочинів, що пов'язані з ісламською мораллю. 

Салехі було затримано ще у жовтні 2022 року. Тоді його взяли під варту і вже у 2023 році Верховний суд Ірану виніс вирок щодо виконавця. Його засудили на 6 років позбавлення волі за підтримку протестів проти уряду. Томаджа, зокрема, висловлював свій спротив у піснях та під час виступів на сцені.

Відео дня

Вже у квітні 2024 року суд міста Ісфахан переглянув попередній вирок і вирішив покарати репера смертю. Адвокат виконавця Мустафа Нелі наголосив, що намагатиметься оскаржити смертний вирок суду.

До слова, Тумадж Салехі активно підтримував Україну у її боротьбі з країною-агресоркою. На початку повномасштабного вторгнення репер випустив пісню, присвячену Україні. У кліпі на одязі Салехі жовто-блакитний прапор.

Що відомо про протести в Ірані

Масові вуличні протести розпочалися в Ірані у вересні 2022 року. Причиною стала смерть студентки Махси Аміні, яку затримала поліція моралі за неправильне використання хіджабу. Тоді силовики стверджували, що у дівчини стався інсульт, однак громадськість переконана, що саме правоохоронці побили її до смерті.

Під час мітингів загинули сотні людей. За даними Правозахисної організації Ірану (IHR), іранська влада намагається "засіяти страх у суспільстві". Збільшенням кількості смертних вироків вони намагаються придушити протести. Учасники організації закликали світових партнерів відреагувати на інцидент та втрутитися в ситуацію. У IHR вказали, що лише за 2022 рік керівництво країни покарало смертю 582 людини.

Іранська влада перешкоджає розповсюдженню інформації про ситуацію в країні. Від початку протестів було заарештовано 40 журналістів. Всі інші, хто досі перебуває на волі, скаржаться на переслідування та погрози.

Вас також можуть зацікавити новини: