Мода на кріосауни набирає обертів в Україні

VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

23:50, 05.10.2020
6 хв.

Чого тільки не пропонують сучасні наука та медицина заможним пацієнтам. Наразі мода на кріосауни. Безсмертя після процедури поки що не гарантують, але молодість (майже вічна) вже у продажу. Але чи стане ця процедура доступною для «простих смертних»?

Сеанси в кріокамерах, коли тіло на одну-дві хвилини занурюють у пари рідкого азоту з температурою до мінус 170 градусів стають все популярнішими в елітних салонах столиці.

Після сеансу відчуваєш свіжість і бадьорість. А фахівці запевняють, що процедура показана для відновлення імунітету, а також допомагає від сердечно-судинних захворювань. Хтось навіть купує кріосауни до дому. Найпростіша коштує 15 000 доларів. Найдорожча, німецька, до якої  відразу можуть зайти чотири особи – 100 000 євро.

Кріосауни є у багатьох сильних світу цього – політиків та диктаторів. Адже вони – найперші, хто прагне жити вічно. Кажуть, Путін та Лукашенко мають у своїх палацах таке надсучасне обладнання. А також ходили чутки, що таке «чудо техніки» було й у Віктора Януковича. «Гроші» поїхали до Межигір’я, щоб це перевірити.

Відео дня
VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

Фізично-оздоровчий комплекс екс-президента займає цілий поверх. Справжній персональний спа-салон. Тут Януковича лікували та робили йому масаж. За кожними дверцятами – своя процедурна. І, звісно, кріосауна в наявності. Ось у чому може бути секрет міцного здоров’я колишнього президента-втікача, який, попри свої габарити, демонстрував неабияку жвавість, плигаючи по пеньках!

Невже екстремальний холод і є ключем, який успішні та заможні використовують, аби отримати здоров’я та довголіття? Відповідь на це питання «Гроші» шукають у Харкові. Про це хтось вже міг забути, а хтось взагалі не знав, але раніше Харків був столицею кріотехнологій, пов’язаних з наднизьким холодом.

VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

«Ми перші створили таку камеру. Не просто в СНД, а в Європі, - розповідає «Грошам» заступник директора Харківського інституту кріобіології і кріомедицини, доктор фізико-математичних наук Олександр Осецький. – Така камера була у японців і в американців в Сан-Дієго, у військово-морському госпіталі».

Дійсно, це не пусті балачки. В архівах ми знайшли відео 1997 року. На плівці – та сама перша радянська кріокамера. Відео демонструє, як люди надягають шарфи та рукавиці, готуючись до входу в неї…

VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям
VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

«Цілі групи туристів готові були прилітати до Харкова на процедури екстремальної кріотерапії. Перші звернулися турки. Потім німці», - згадує Олександр Осецький.

Так, Україна була на передовій світових досліджень щодо надання другої молодості через наднизьку температуру. Але…

«Несподівано помер Олександр Степанович Масельський, який свого часу був губернатором Харківської області. І він створював цей комплекс для своєї дочки…», - каже Осецький.

Так донька  губернатора Харківщини Ірина тримала тоді салон краси «Беатрис». Перша в Європі кріокамера робилася…для цього салону. Після смерті батька проект перестали фінансувати і він просто припинився…

Олександру Осецькому 74 роки. Він розповідає, що тоді, в 90-х, заходив до кріокамери «і в мінус 140, і в мінус 145» багато разів. І зараз знаходиться у чудовій фізичній формі. І він може пояснити, чому: «На поверхні шкіри людини холодових рецепторів в 10-12 разів більше, ніж теплових, у нормальної людини 70-80 кг їх 250-300 тисяч».

VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

«А коли шкіра людини відчуває більш ніж мінус 100, вмикається цілий ряд біохімічних процесів. Коли йде команда від холодових рецепторів, ендокринні органи починають працювати інакше. Ряд гормонів лавиноподібно вкидаються в кров», - розповідає доктор фізико-математичних наук.

Це фактичний перезапуск організму. Саме він дає людині друге життя. Це можна помітити на тих, хто регулярно використовує оздоровчий холод. Фахівці кажуть, що таку камеру використовує український олігарх Рінат Ахметов. І що камера в нього німецька – Зіммер. Коштує вона 100 000 євро. Однозначно, забаганка не для бідних…

Через такий стан справ хтось зауважить, що друга молодість через екстремальний холод – це для багатих. Але в  Харкові вирішили довести, що це не так.Заступник голови Харківської ОДА Тарас Пастух воював на сході. І знає про ще одну унікальну властивість кріокамери.

VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

«Клин потрібно вибивати клином. Коли людина в бойових діях отримує шок, вона фактично на межі життя і смерті. Це очевидно травмує психіку.Але екстремальний холод також дає організму шок. Тільки інший. І його можна спрямувати на оздоровлення. На перемикання людини на іншу порцію адреналіну», - каже він.

Чиновник був у Сполучених Штатах і зауважує, що там кріокамери – це перший засіб у лікуванні психологічних стресів та посттравматичних синдромів у військових. Тож Харківська область виділила грошіна те, аби запровадити цей досвід в Україні. «В бюджеті цього року закладені 32 мільйони», - розповідає Тарас Пастух.

Тож не тільки в елітних салонах та палацах олігархів. Уперше в Україні кріосауна буде змонтована у звичайному шпиталі для ветеранів і стане доступною не тільки багатіям. Цей оздоровчий комплекс навіть вже побудований у Харкові, на території шпиталю. Тут лише чекають обладнання на зразок того, яке, кажуть, є у Ахметова. Харківські спеціалісти обіцяють змонтувати його до нового року.

Директор обласного госпіталю ветеранів війни Юрій Федченко показує «Грошам» приміщення, в якому буде знаходитись камера на чотири особи. І кімнату відпочинку до та після перебування у екстремальному холоді.

«Заходить людина в шлюз, в якому температура мінус 30 - мінус 60. Адаптується. І далі переходить в камеру, в якій робоча температура до мінус 110. Починаючи з півхвилини. Потім до трьох. Є випадки що і до десяти», - розповідає Федченко принцип роботи камери.

VIP-холод не тільки для заможних. Навіщо кріосауни військовим госпіталям

Для повного ефекту перезапуску організму  потрібно до 10 сеансів. За годину кріосауна, яку тут змонтують, зможе пропускати 20 людей. За 8 годинну  зміну – 160. На місяць - понад 3 тисячі людей. Для всіх них це буде абсолютно безкоштовно, стверджує директор госпіталю.

Нещодавно Юрій Федченко повернувся з наради за участю міністра охорони здоров’я. На ній  казали про створення п’ятивеликих лікувальних центрів для ветеранів та учасників АТО. І якщо тут, в Харкові, кріокамера зарекомендує себе добре, кожен з п’яти планують озброїти таким обладнанням.

«Така думка прозвучала, і, думаю, зараз вона вивчається», - каже медик.

Дуже хочеться, щоб питання не заглухло на етапі вивчення. Унікальні технології відновлення організму повинні запрацювати і на пересічних українців. Спершу - в Харкові, а потім,сподіваємось, і по всій країні.

Олександр Іваницький

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся