Коли садити ярий часник / ua.depositphotos.com

Чи можна садити часник весною? Можна, і багато городників садять його саме двічі на рік. Але навесні садять не озимий, а ярий часник. Чим вони відрізняються між собою, коли і як правильно садити часник - розповідаємо нижче.

Часник ярий та озимий - відмінності

Здавалося б, часник - він і є часник, але ярий (весняний) і озимий (зимовий) види відрізняються між собою:

  • у ярого смак м'якший, ніж у озимого;
  • весняний часник менше хворіє і практично не страждає від шкідників;
  • зберігається ярий часник краще за озимий;
  • озимий часник дає кращий урожай, ніж ярий;
  • зимовий часник швидше дозріває.

Розрізнити зовні ці два види часнику дуже просто: в озимого великі зубки, вкриті рожево-фіолетовою оболонкою, і зібрані навколо стрижня. У ярого - дрібні зубчики без стрижня (хоча є сорти і з ним).

Відео дня

Коли садити ярий часник

Коли садити ярий часник? У цій справі досвідчені городники радять завжди орієнтуватися на погоду: ґрунт має достатньо прогрітися (до 6-8°С). Зазвичай це відбувається у квітні, іноді на початку травня. Затягувати з посадкою не варто - у ярого часнику довший період вегетації (90-100 днів), ніж в озимого (75-90 днів), тому потрібен буде час, щоб набратися сил для росту.

Народні прикмети - коли садити часник

Народні прикмети радять садити часник після свята Благовіщення - тільки після того, як Господь благословить землю. У 2024 році Благовіщення відзначають за новим церковним календарем 25 березня, за старим - 7 квітня. До цього часу - не можна. Але, щоб не помилитися, коли садити ярий часник, краще все-таки орієнтуватися на погодні умови.

Де краще садити часник навесні

Виберіть сонячне, захищене від протягів місце. Якщо грядку не удобрювали восени, то за два тижні до посадки можна внести в ґрунт органіку - приблизно 1 відро перегною на 1 кв. м грядки - і перекопати. Якщо у ґрунту підвищена кислотність, додайте вапна, якщо ж він більш лужний - золу. Перед посадкою ще раз гарненько розпушіть ґрунт - часник це любить.

Порада: краще садити часник на грядках, де росли торік огірки, капуста, бобові, баштанні. Не варто висаджувати туди, де росли цибулинні (щонайменше ще 3 роки), а також томати і картоплю - у них спільні захворювання і шкідники.

Як садити часник зубчиками

Насамперед слід відібрати найбільші та найздоровіші зубчики, без пошкоджень - їх і потрібно висаджувати. Далі робимо так:

  • загортаємо зубчики у вологу тканину і кладемо на тиждень у прохолодне місце (можна на полицю холодильника) - так ми прискорюємо процес проростання;
  • напередодні посадки дістаємо зубчики і замочуємо в теплій воді (не більше, ніж на 12 годин);
  • якщо є можливість - можна замочити в розчині марганцівки.

Все - можна приступати до посадки.

Як садити часник весною: у добре зволожений і пухкий ґрунт - денцем вниз у борозенки глибиною 3-4 см, на відстані приблизно 5-6 см. Між рядами відстань потрібно зробити 15 см.

Можна замульчувати грядки - наприклад, соломою, стружкою або тирсою. Мульча зберігатиме вологу в ґрунті, вберігатиме від заморозків і перешкоджатиме зростанню бур'янів. Зійде ярий часник приблизно через 1,5-2 тижні.

Раніше ми розповідали, що любить цвітна капуста - коли і як її посіяти, щоб виростити міцну розсаду.

Вас також можуть зацікавити новини: