Кому надається відстрочка від мобілізації з 1 квітня / колаж УНІАН, фото УНІАН

В Україні проходить загальна мобілізація. Військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років можуть бути призвані на службу, якщо їх визнано придатними і вони не мають відстрочки. Розповідаємо, у яких випадках може бути надана відстрочка від мобілізації.

Відстрочка від мобілізації 2024 - на яких підставах її дають

Відстрочка від мобілізації згідно зі статтею 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" надається військовозобов'язаним українцям у таких випадках:

  • через стан здоров'я;
  • через сімейні обставини;
  • у зв'язку з навчанням або викладанням (науковою діяльністю);
  • якщо є бронь;
  • за професією.

Важливо розуміти, що відстрочка від мобілізації зовсім не означає, що людину звільнено від служби - вона лише відсуває її в часі.

Відео дня

Відстрочка від мобілізації за станом здоров'я

Цей вид відстрочки можна отримати, якщо у військовозобов'язаного є висновок ВЛК (військово-лікарської комісії), де зазначено, що він має інвалідність або тимчасово непридатний до служби - термін такого відтермінування становить до пів року, потім потрібно буде знову пройти ВЛК.

Така ж відстрочка надається вагітним із військовою/медичною спеціальністю, які перебувають у запасі або є добровольцями.

Є також і кілька підстав, через які не мобілізують зовсім:

  • за наявності інфекційних захворювань (СНІД, гепатит);
  • за важких деформацій опорно-рухового апарату;
  • якщо є психічні розлади, шизофренія, хвороба Дауна.

Не можуть мобілізувати одразу після операції та якщо у військовозобов'язаного після неї встановлені ендопротези.

Відстрочка від мобілізації за сімейними обставинами

Надається, якщо військовозобов'язаному необхідно утримувати/доглядати за дітьми, інвалідами або літніми людьми.

Такий вид відстрочки дають:

  • тим, у кого в сім'ї 3 і більше дітей до 18 років, а також тим, хто самостійно виховує дітей (або одну дитину) до 18 років;
  • тим, у кого в сім'ї є неповнолітня дитина/діти, а один із батьків перебуває на військовій службі;
  • прийомним батькам (сюди ж належать усиновителі, опікуни, піклувальники, батьки-вихователі), якщо вони виховують дітей до 18 років.

Відстрочка від мобілізації по догляду за літньою людиною передбачає, що родичі військовозобов'язаного - наприклад, його батьки, батьки дружини/чоловіка - потребують постійного догляду, про що зазначено в медвисновку; у цьому разі військовозобов'язаному належить відстрочка.

До сімейних обставин належить відстрочка від мобілізації для догляду за інвалідом і відстрочка від мобілізації для догляду за інвалідом 2 групи, вона надається, якщо:

  • дружина/чоловік військовозобов'язаного, його батьки або батьки дружини/чоловіка - інваліди I або II групи;
  • військовозобов'язаний - опікун і доглядає за інвалідом I або II групи.

Важливо: відстрочка по догляду за інвалідом можлива тільки в разі, якщо немає інших працездатних людей, які зобов'язані утримувати інваліда або доглядати за ним.

Опікуни (та інші категорії, що відносяться сюди), на вихованні у яких є дитина-інвалід до 18 років, або дитина з важкими хворобами, або повнолітня дитина-інвалід I або II групи - теж отримують відстрочку.

Відстрочка для студентів

Цей вид відстрочки надається учням, які здобувають професійну/профтехнічну освіту, передвищу та вищу, а також аспірантам, докторантам та асистентам-стажистам, які перебувають на денній або дуальній формі.

Раніше ми розповідали, кого може торкнутися мобілізація обмежено придатних з 1 квітня.

Вас також можуть зацікавити новини: