УНІАН

Про це йдеться в проекті коаліційної угоди, яку пропонує політична партія "Блок Петра Порошенка".

Зокрема, наголошується на необхідності створення некорумпованої судової системи, яка повинна забезпечувати верховенство права.

У цьому зв’язку, для незалежності суддів та якості їх професійної діяльності необхідно формувати органи контролю за діяльністю суддів (Вища рада юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів) з авторитетів у галузі права з бездоганною репутацією на підставі прозорого відбору, а також шляхом подальшого удосконалення діяльності цих органів, в тому числі можливості їх об’єднання в один конституційний орган.

Відео дня

Також пропонується встановити законом порядок обрання членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів з’їздами суддів, адвокатів, представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

Читайте такожКоаліція в новообраній Раді може знизити витрати держбюджету на 25%

Окрім цього, передбачається необхідність підвищення вимог для призначення на посаду судді, зокрема щодо віку і досвіду. Призначення та регулярна атестація суддів повинні здійснюватися на підставі незалежного тестування та прозорого конкурсу, а залежність розвитку кар’єри судді - від результатів конкурсу.

При цьому, зайняття вакантної посади судді в будь-якому суді, в тому числі в порядку переведення, повинно здійснюватись тільки на конкурсній основі.