Ландсбергис подчеркнул различие между нынешней Россией и Россией Ельцына / ru.delfi.lt

Про це заявив один з лідерів литовського руху за незалежність від СРСР Вітаутас Ландсбергіс, передає Бі-бі-сі. Він також підкреслив відмінність між сучасним станом речей і Росією за президентства Бориса Єльцина.

Читайте такожГрібаускайте: загроза з боку РФ реальна, і ми перебуваємо на лінії фронту

"Ця ера була унікальною. Росія не хотіла бути агресивною імперією... Він ставився до нашої свободи з повагою", - сказав Вітаутас Ландсбергіс в інтерв'ю агентству Франс-прес.

Відео дня

На його думку, демократичний світ досі не усвідомив змін, які відбулися за 15 років президентства Володимира Путіна. "З 2000 року історія повинна визнавати новий період під назвою "путінські війни, - сказав колишній голова литовського Сейму. - І це тільки початок".

Зауважимо, що сьогодні 11 березня 1990 року Верховна рада - Відновлений сейм під керівництвом Вітаутаса Ландсбергіса проголосив Акт про відновлення незалежності Литви, в якому йшлося, що відновлюється скасована у 1940 році зовнішньою силою реалізація суверенних повноважень Литви, передає delfi.lt. До 1940 року Литва була суверенною державою, а після півстоліття була інкорпорована до складу СРСР, який окупував її.

Країна одержала міжнародне визнання у 1991 році. Першою Литву визнала Ісландія.