Саакашвілі повернули українське громадянство / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський виключив з указу свого попередника Петра Порошенка від 26 липня 2017 року положення про втрату Міхеілом Саакашвілі громадянства України.

Про це йдеться в указі Зеленського № 329/2019 "Питання громадянства України" від 28 травня, тест якого розміщено на сайті президента.

"3.Внести до указу президента України від 26 липня 2017 року № 196 "Про припинення громадянства України Бондарєвої Т., Корнійчук О.А., Коротецького Л.О. та інших осіб" зміну, виключивши положення щодо втрати Саакашвілі Міхеілом громадянства України", - йдеться в тексті документа.

Відео дня

Читайте такожСаакашвілі просить Зеленського повернути йому громадянство

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про припинення Саакашвілі громадянства України. За даними члена колегії МВС Антона Геращенка, Саакашвілі позбавили громадянства, оскільки він надав недостовірні дані, зокрема, щодо його судимості в Грузії.

В Україні Саакашвілі інкримінувалися три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили дві або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їх кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув державний кордон з Польщі в Україну, що підтверджується рішеннями місцевого та апеляційного судів.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії був переданий Польщі.

У зв’язку з вчиненим правопорушенням стосовно нього існує обмеження у в’їзді в Україну терміном до 2021 року.