Росія незаконно утримує 24 українських моряків / фото УНІАН

Суд над українськими моряками-військовополоненими може відбутися в Росії наприкінці серпня. Кожному з 24-х в'язнів загрожує шестирічний вирок.

Про це розповів Віктор Сорока, батько військовополоненого Василя Сороки, передає «Обозреватель». Він зазначив, що Росія "плювати хотіла" і на резолюції ПАРЄ та ОБСЄ, і на рішення Міжнародного трибуналу ООН із морського права.

Читайте такожЕкс-депутат Держдуми: Крим Україна поверне "через труп пана Путіна"

Відео дня

"(9 липня. – Ред.) вони останньому нашому моряку, Артеменку Андрію, пред'явили звинувачення за статтею "порушення державного кордону групою осіб". За цією статтею вони готують своє судилище. Хлопці думають, що отримають приблизно по 6 років кожен", – передав Сорока.

"Росіяни поводяться як пірати, як агресори. Росія "цар-бог", вона на все плювала: і на світовий порядок, і на норми міжнародного права... Думаю, Путін не відпустить хлопців, поки не засудить", – додав він.

Батько моряка очікує, що суд відбудеться наприкінці серпня і українців засудять до шести років ув'язнення. Але після цього Путін може їх "помилувати".

"Сподіваюся, що США й Великобританія дотиснуть. І після того, як хлопці отримають вирок, Путін під будь-яким мотивом їх помилує або обміняє... Все-таки, він має це зробити до G7 (саміт відбудеться 24-26 серпня. – Ред.), йому треба на G7 гарно виглядати", – припустив він.

За словами Сороки, вже на третій день після захоплення моряків він отримав інформацію про те, що їх не відпустять до виборів в Україні.

"Тобто вже тоді Росія вирішила їх використати в своїй геополітичній грі і в тиску на Україну", – переконаний він.

"Нам однаково, хто їх поверне – Медведчук, Папа Римський... Батьки хочуть бачити своїх дітей удома. Але я думаю, зараз це навіть Медведчуку не під силу", – підсумував Сорока.