Майк Помпео / REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео підтвердив, що цього тижня в Нью-Йорку планується проведення зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

"Ми хочемо мати гарні відносини з народом України. Ми хочемо, щоб вони були вільні та незалежні", - наголосив Помпео в інтерв'ю каналу ABC в неділю, повідомляє "Голос Америки".

В своїх інтерв'ю головний дипломат США підкреслив, що саме адміністрація Трампа надала оборонну допомогу Україні.

Відео дня

"Я бачив, як президент спілкується з керівництвом України. Я слухав переговори і пам'ятаю як минула адміністрація відмовлялась надати оборонну зброю Україні. Президент прийняв рішення про надання і не одного разу і не двічі, а вже тричі, щоб народ України міг опиратись захопленню південного-сходу України. Як ви пам'ятаєте, саме минула адміністрація дозволила Володимиру Путіну забрати п'яту частину України. Ми плануємо зустріч з Зеленським цього тижня", - заявив Помпео кореспонденту FoxNews.

Читайте такожТрамп заявив, що ЄС виділяє Україні мало грошей порівняно з Америкою - ЗМІ

Він також відзначив, що переговори стосовно надання оборонної підтримки Україні завжди були "на 100% відповідні, на 100% законні і на 100% забезпечували захист американських платників податків у доцільному використанні їх коштів".

В інтерв'ю Помпео висловив сподівання на те, що правда стосовно дій колишнього віце-президента США Джо Байдена в Україні стане відомою.

"Я сподіваюсь – якщо віце-президент Байден вчиняв невідповідні дії, якщо він мав конфлікт інтересів, або дозволив. Щоб щось відбулось в Україні, що могло вплинути на наші вибори 2016 року, я сподіваюсь, що ми це виявимо", - наголосив посадовець.

Байден заперечує винувачення у невідповідних діях в Україні.

Телефонна розмова, що відбулась між президентами 25 липня, опинилась в центрі скандалу у США. За закидами ЗМІ, під час розмови президент Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії США та колишнього віце-президента США Джо Байдена.