Україна та НАТО перезапустять формат роботи / фото УНІАН

Міністр оборони України Андрій Загороднюк заявляє, що Україна і НАТО перезапустять формат роботи.

Як повідомили УНІАН у Міністерстві оборони, про це Загороднюк сказав у Брюсселі під час зустрічі з журналістами за підсумками робочої поїздки до штаб-квартири Організації північноатлантичного договору.

"Ми перезапускаємо формат роботи з НАТО, робимо його більш практичним. Розраховуємо, що перші документи будуть підписані цього року", - зазначив міністр оборони.

Відео дня

Загороднюк повідомив, що у рамках нового формату усі існуючі програми співпраці України та НАТО будуть зведені в одну програму, при цьому Річна національна програма (РНП) у рамках нового підходу залишиться.

"Річна національна програма залишається, бо це, по суті, внутрішній, односторонній документ. Натомість, нова програма стосуватиметься двосторонньої взаємодії України з НАТО", - уточнив міністр.

Також, за його словами, Альянс запровадив підхід «одна країна - один план», відповідно, підтримка Україні буде надаватися в рамках однієї програми.

Читайте такожНіхто Україні не може пообіцяти членство в ЄС і НАТО - Кулеба

"Ми станемо першою країною, яка буде рухатися за цим підходом", - зауважив Загороднюк.

Крім того, сказав він, є домовленість про те, щоб прописати план досягнення сумісності українських Збройних сил з силами Альянсу з конкретними строками виконання. Водночас ці терміни наразі ще не узгоджені.

Загороднюк наголосив, що першим пріоритетом нового формату відносин з Альянсом стане перехід української армії на стандарти НАТО.

"Ми змінюємо структуру Генштабу, переглядається функціонал, переглядаються самі органи. Паралельно триває розробка нових вітчизняних статутів на базі STANAG. Буде дорожня карта, план, після виконання якого ми зможемо говорити, що досягли повної оперативної сумісності з Альянсом", - сказав міністр оборони.

Другим пріоритетом він назвав систему управління військовою кар'єрою та управління персоналом.

"Також - професійна військова освіта і підготовка, в тому числі сержантсько-старшинського складу", - додав Загороднюк.

"Наше завдання - підсилювати наші спроможності, точніше, їх будувати. Цим ми і займаємось. Це наша стратегія, це наш флот і берегова оборона, підготовка військ, нарощування спроможностей", - підсумував міністр оборони.

Як повідомляв УНІАН, 23 жовтня Столтенберг заявив, що Альянс перебуває у процесі розширення підтримки України.

Сьогодні, 25 жовтня, Загороднюк запропонував генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу перевести співпрацю України з Альянсом в більш практичну площину.