REUTERS

Після авіакатастрофи рейсу PS752 відповідні уповноважені посадовці запевнили президента Ірану Хасана Роухані та його адміністрацію, що ніхто не збивав український літак.

Читайте такожЗбиття українського літака в Ірані: Разумков закликав комітети Ради обговорити трагедію

Про це заявив на прес-конференції речник уряду Алі Рабії, повідомляє Радіо Свобода.

Відео дня

«Нас звинуватили в брехні та приховуванні інформації, але насправді все було не так. Те, що я заявляв увечері в четвер (9 січня) було засноване на спостереженнях щодо широкомасштабної психологічної війни, яку ведуть проти іранського народу Сполучені Штати, та інформації, яка була в адміністрації, що причиною цього нещасного випадку не була ракета», – сказав Рабії.

За словами речника іранської влади, попри запити, військове командування до опівночі з 9 на 10 січня відмовлялося повідомити правду адміністрації президента Роухані. Він додав, що сам президент не знав про реальне становище до опівдня 10 січня, поки не скликав Верховну національну раду безпеки. За результатами цього засідання генеральний штаб збройних сил Ірану взяв на себе відповідальність за трагедію. Відповідне офіційне повідомлення оприлюднили вранці в суботу 11 січня.

Речник уряду також привітав «чесність та відповідальність» командування штабу збройних сил, який «неодмінно лишатиметься прозорим до самого кінця».

«На жаль, затримка та неспроможність своєчасно поширити інформацію щодо нещасного випадку завдала непоправної шкоди нашому соціальному капіталу», – визнав Рабії.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.