За всю історію незалежної України не було прецеденту існування настільки потужної опозиції, яку може створити лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО. Таку думку висловив заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ у коментарі, переданому УНІАН прес-службою АМС.

«У сучасній українській історії опозиція завжди являла собою щось аморфне і вкрай популістське. У випадку з гіпотетичним переходом у цю якість політичної сили Ю.ТИМОШЕНКО, опозиція володітиме серйозними контролюючими функціями», - вважає експерт.

За його словами, «це стосується не лише рівня парламенту, а й місцевої влади. Очевидно, що на майбутніх місцевих і можливих позачергових парламентських виборах виборець буде консолідований навколо команди Ю.ТИМОШЕНКО, і ми можемо зіткнутися з ситуацією, коли одна гілка влади перебуває під контролем однієї політичної сили, а інша – під контролем опонентів».

Відео дня

За словами О.ГОЛОБУЦЬКОГО, суть політичної реформи в Україні також створила певний парадокс, коли, вигравши вибори, одна з політичних сил не може претендувати на повноту влади.

«Сьогодні команда Віктора ЯНУКОВИЧА законним способом сформувати нову коаліцію не зможе. Для цього їй доведеться займатися законодавчими маніпуляціями, пояснювати ідеологічно і нормативно новий формат коаліції. Це було вкрай непросто свого часу зробити для Ю.ТИМОШЕНКО. Проте і зараз ліквідувати нинішню коаліцію, а також потіснити Ю.ТИМОШЕНКО з поста прем`єр-міністра буде вкрай складно», - відзначив експерт.

«Ключові політики змушені ще раз сісти за стіл переговорів. І необхідно це зараз, насамперед, В.ЯНУКОВИЧУ», - відзначив А.ГОЛОБУЦЬКИЙ.