vestikavkaza.ru

МЗС Росії направило ноту посольству України в РФ про денонсацію угод про перебування Чорноморського флоту на території України. 

Про це УНІАН повідомили в МЗС РФ.

«2 квітня 2014 року Міністерство закордонних справ Російської Федерації направило ноту Посольству України в Російській Федерації й повідомило про набуття чинності 2 квітня 2014 року Федерального закону «Про припинення дії угод, що стосуються перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУкраїна не збирається денонсувати жодну з угод щодо ЧФ РФ

Заявляється, що тим самим російська сторона, грунтуючись на статтях 61 і 62 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року, повідомила українську сторону про припинення дії таких міжнародних договорів: Угода між Російською Федерацією та Україною про параметри розподілу Чорноморського флоту від 28 травня 1997 року; Угода між Російською Федерацією та Україною про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 28 травня 1997 року; Угода між урядом Російської Федерації та урядом України про взаєморозрахунки, пов`язані з розподілом Чорноморського флоту й перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, від 28 травня 1997 року; Угода між Російською Федерацією та Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України від 21 квітня 2010 року.

Читайте такожВерховна Рада «завернула» денонсацію «харківських угод»

«У згаданій ноті сказано, що міністерство розглядає її як офіційний акт про припинення дії вищеперелічених міжнародних договорів, передбаченого пунктом 2 статті 67 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року», - йдеться в угоді.

При цьому в ноті зазначається, що міністерство виходитиме з того, що припинення дії вищеперелічених міжнародних договорів не зачіпає фінансових зобов`язань, що виникли в період їх дії, і підлягають погашенню та підтверджує готовність до того, щоб шляхом переговорів із Українською Стороною вирішити питання, пов`язані з практичними наслідками припинення їх дії.

Читайте такожДерждума РФ денонсувала угоду про базування ЧФ РФ в Україні

Російська Сторона підтвердила також готовність до передачі Українській Стороні військового майна Збройних Сил України, що залишилося в Криму.

Як повідомляв УНІАН, 2 квітня президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон «Про припинення дії угод, що стосуються перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

1 квітня в МЗС України заявили, що Україна оскаржуватиме в міжнародних судах рішення Росії про денонсацію угод про перебування Чорноморського флоту РФ в Криму.

Також міністр юстиції Павло Петренко заявив, що Україна не має наміру денонсувати жодну з угод із РФ про перебування Чорноморського флоту.