vestikavkaza.ru

Москва готова до переговорів у форматі РФ-США-ЄС-Україна. Про це заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров, передає ИТАР-ТАСС.

Росія готова розглядати багатосторонній формат щодо врегулювання в Україні за участю країн Європи, США, РФ і української сторони.

"Дійсно, ми готові розглядати багатосторонній формат, в якому представлені європейці, США, Росія, українська сторона", - сказав міністр.

Відео дня

Читайте такожЛавров вимагає від України звіту щодо проекту нової Конституції

Формат переговорів зі США, ЄС і Україною, як і терміни і порядок денний, не визначені. Про це заявив міністр.

"Ми з Джоном Керрі якусь конкретну дату не обговорювали, оскільки за нашою домовленістю необхідно спочатку зрозуміти, яким буде формат", - сказав Лавров.

При цьому він вважає, що південь і схід України мають бути представлені в міжнародних переговорах. "У зв'язку з цим будь-які багатосторонні формати, які ігнорують наявність обурення на півдні і сході України тим, що робить стосовно них київське керівництво, ігнорування їх не дозволить працювати в будь-якому форматі, - сказав Лавров. - Ми за те, щоб південь і схід України були представлені на таких заходах".

Читайте такожЛавров заявив Керрі про необхідність ”закріплення позаблокового статусу” України

Як повідомляв УНІАН, після окупації Криму російськими військовими нелегітимна влада АРК 16 березня провела незаконний референдум і заявила, що майже 97% тих, хто взяв у ньому участь, проголосували за приєднання Криму до Росії.

Через два дні президент РФ Володимир Путін і нелегітимні керівники кримської влади і Севастополя підписали договір між РФ і Республікою Крим про прийняття до Росії Криму і утворення у складі РФ нових суб'єктів. Ще за кілька днів Рада Федерації Росії одностайно схвалила анексію Криму. Практично всі країни світу не визнали територіального розподілу України, засудивши дії Кремля.

Читайте такожЛавров вимагає від України звіту щодо проекту нової Конституції

Проте РФ не залишила спроб дестабілізувати ситуацію в Україні. 5 квітня ц.р. співробітники СБУ спільно з прикордонниками в пункті пропуску «Червона Таловка» (Луганська область) затримали громадянина РФ Банних Романа Сергійовича, який намагався перетнути державний кордон України для безпосередньої організації та координації сепаратистських акцій в Луганську. За даними СБУ, Банних, 1985 р.н., зареєстрований за адресою в/ч 13204, яка входить до складу ГРУ Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, безпосередньо організовував і координував із території РФ роботу диверсійної групи, що діяла в Україні. Метою цих глибоко законспірованих груп було повалення конституційного ладу і захоплення влади, здійснення терористичних актів, розпалювання сепаратизму і дестабілізація ситуації у східних регіонах нашої держави.

6 квітня в Луганську, Харкові і Донецьку агресивні молодики з проросійськими гаслами здійснили спроби захопити органи державної влади.

Читайте такожЛавров закликав Дещицю шанобливо ставитися до "законних вимог" сепаратистів

Зокрема, 6-7 квітня в Харкові сепаратисти захопили ОДА, розгромили телекомпанію АНТ, жорстоко побили учасників мітингу за єдність України. Оскільки місцева міліція практично не перешкоджала цим безчинствам, 7 квітня до Донецької, Луганської і Харківської областей прибули спецпідрозділи міліції з інших регіонів України. Сьогодні вночі спецпідрозділ "Ягуар" без пострілів і жертв звільнив Харківську обласну державну адміністрацію від сепаратистів. Затримано 70 порушників, які відправлені до київських і полтавських СІЗО.