Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку продовження блокування російських соціальних мереж Mail.ru, «ВКонтакте» і «Одноклассники».

Як передає кореспондент УНІАН, за постанову про схвалення пропозицій щодо продовження строку застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) (№3319) проголосували 248 народних депутатів. "Проти" - 16, "утримались" - 17, "не голосували" - 52.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, метою і завданнями прийняття постанови є забезпечення передумов для прийняття рішення Радою національної безпеки і оборони України (РНБО) про продовження терміну застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій щодо російських веб-ресурсів.

Відео дня

Перед голосуванням перший заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Роман Лозинський (фракція "Голос") закликав парламент підтримати постанову.

Своєю чергою, голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич повідомив, що його комітет рекомендував парламенту прийняти за основу і в цілому постанову.

Водночас, голова парламенту Дмитро Разумков сказав, що питання, яке винесене на позачергове засідання, для нього не досить зрозуміле, тому що "17 членів Ради національної безпеки і оборони прийняли рішення щодо санкцій". "Зараз це рішення чекає на указ президента. Є звернення народних депутатів, і постанову, яку пропонують розглянути, я не можу про це заперечувати, однак, при всій повазі, - це не зона відповідальності і компетенція Верховної Ради України", - сказав Разумков.

Читайте такожРНБО схвалила продовження заборони російських сайтів та соцмереж в Україні

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня голова Служби безпеки України Іван Баканов вніс в РНБО пропозицію про продовження ще на три роки заборони на користування російськими соцмережами.

7 травня Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував ухвалити постанову про продовження блокування російських соціальних мереж Mail.ru, «ВКонтакте» і «Одноклассники».

Сьогодні, 13 травня, секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що проект указу президента України щодо продовження заборони російських сайтів та соцмереж в Україні вже передано в Офіс глави держави.

***Навесні 2017 року тодішній президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО про блокування в Україні доступу до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Одноклассники», ресурсів Yandex, Mail.ru, а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту «1С». Пізніше відповідні списки було розширено, а дію санкцій продовжено.