Як збити білки / фото ua.depositphotos.com

Збиті в густу піну курячі білки використовуються в багатьох десертах і кремах, а також з них можна приготувати повітряний омлет. Однак білки досить примхливі і не завжди збиваються ідеально. УНІАН зібрав кілька порад, щоб цей процес завжди був простим і успішним.

Загальні поради щодо збивання білків

  • Процес збивання може порушити навіть крапля води, жиру або курячого жовтка. Тому посуд і прилад для збивання потрібно ретельно вимити з миючим засобом і висушити насухо. А відокремити білок від жовтка потрібно дуже акуратно.
  • Краще використовувати скляний, керамічний посуд або ємність з нержавіючої сталі. В алюмінієвому посуді збивати білки не можна, інакше вони забарвляться.
  • Найкраще збиваються білки кімнатної температури, але відокремити білки і жовтки простіше в холодних яйцях. Тому рекомендується спочатку дістати яйця з холодильника, відокремити білок і залишити його нагріватися до кімнатної температури.
  • Для збивання рекомендується взяти дуже свіжі яйця.
  • Яйця можна збити віночком, двома пов'язаними виделками або занурювальним блендером з насадкою-віночком. Блендером білки збиваються 5-6 хвилин, а вінчиком - близько 30 хвилин.
  • Збивайте білок в одному напрямку, щоб він не опав.

Як збити білки: покрокова інструкція

  1. Починайте збивати білки на мінімальній швидкості, поки вони не перетворяться в легку рідку піну.
  2. У легку піну додайте дрібку солі або пару крапель лимонного соку - тоді білки зіб'ються краще.
  3. Перемкніть блендер на середню швидкість і збивайте білки до м'яких піків. Визначаються вони так: піна схожа на мильну і стікає з блендера, білок погано тримає форму і швидко опадає.
  4. На етапі м'яких піків додайте цукрову пудру, якщо ви готуєте десерт. Цукор краще не додавати, інакше він може не розчиниться.
  5. Продовжуйте збивати білки на середній швидкості. Скоро білки стануть блискучими, а маса стійкою. Якщо піна при перевертанні посуду тримає форму і залишається на віночку, якщо його витягнути - білки готові. Вмішуйте їх в крем або тісто дуже акуратно, щоб бульбашки в піні не пошкодилися і білки не осіли.

Що робити, якщо перевзбили білки

Якщо перестаратися, то білки можна перевзбити. Вони почнуть осідати і згортатися, а на стінках посуду залишаться шматочки білків. Виправити помилку можна наступним чином: додайте в масу ще один білок кімнатної температури і збийте масу заново.

Вас також можуть зацікавити новини: