
Збиті в густу піну курячі білки використовуються в багатьох десертах і кремах, а також з них можна приготувати повітряний омлет. Однак білки досить примхливі і не завжди збиваються ідеально. УНІАН зібрав кілька порад, щоб цей процес завжди був простим і успішним.
Загальні поради щодо збивання білків
- Процес збивання може порушити навіть крапля води, жиру або курячого жовтка. Тому посуд і прилад для збивання потрібно ретельно вимити з миючим засобом і висушити насухо. А відокремити білок від жовтка потрібно дуже акуратно.
- Краще використовувати скляний, керамічний посуд або ємність з нержавіючої сталі. В алюмінієвому посуді збивати білки не можна, інакше вони забарвляться.
- Найкраще збиваються білки кімнатної температури, але відокремити білки і жовтки простіше в холодних яйцях. Тому рекомендується спочатку дістати яйця з холодильника, відокремити білок і залишити його нагріватися до кімнатної температури.
- Для збивання рекомендується взяти дуже свіжі яйця.
- Яйця можна збити віночком, двома пов'язаними виделками або занурювальним блендером з насадкою-віночком. Блендером білки збиваються 5-6 хвилин, а вінчиком - близько 30 хвилин.
- Збивайте білок в одному напрямку, щоб він не опав.
Як збити білки: покрокова інструкція
- Починайте збивати білки на мінімальній швидкості, поки вони не перетворяться в легку рідку піну.
- У легку піну додайте дрібку солі або пару крапель лимонного соку - тоді білки зіб'ються краще.
- Перемкніть блендер на середню швидкість і збивайте білки до м'яких піків. Визначаються вони так: піна схожа на мильну і стікає з блендера, білок погано тримає форму і швидко опадає.
- На етапі м'яких піків додайте цукрову пудру, якщо ви готуєте десерт. Цукор краще не додавати, інакше він може не розчиниться.
- Продовжуйте збивати білки на середній швидкості. Скоро білки стануть блискучими, а маса стійкою. Якщо піна при перевертанні посуду тримає форму і залишається на віночку, якщо його витягнути - білки готові. Вмішуйте їх в крем або тісто дуже акуратно, щоб бульбашки в піні не пошкодилися і білки не осіли.
Що робити, якщо перевзбили білки
Якщо перестаратися, то білки можна перевзбити. Вони почнуть осідати і згортатися, а на стінках посуду залишаться шматочки білків. Виправити помилку можна наступним чином: додайте в масу ще один білок кімнатної температури і збийте масу заново.