Як вибрати корисну кашу / depositphotos.com

Каша здавна вважалася необхідною стравою на столі, часто навіть замінювала хліб, до того ж, була єдиним стабільним джерелом всіх корисних речовин.

Користь круп була незаперечною, але рис коштував дорого, а гречка вважалася святковою стравою. Зате вівса, ячменю, пшона, пшениці та жита було вдосталь. Крупу не варили, а запарювали в печі - так корисніше.

Каша, приготована таким чином, зберігала всі необхідні вітаміни і мінерали, виводила шлаки і токсини, нормалізувала тиск і рівень холестерину в крові, а також сприяла зниженню ваги.

Відео дня

Рисова каша

Користь рисової каші / depositphotos.com

Крупа, яка у всьому світі асоціюється зі Сходом - одна з найефективніших для тих людей, що худнуть. Зерна містять "повільні" вуглеводи, а також необхідний набір вітамінів, мінералів і мікроелементів, таких як: цинк, магній, калій, кальцій і фосфор. Рис виводить надлишок води і токсини з організму і цілком може замінити вегетаріанцям м'ясо. Рисова каша показана тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, так як вона має закріплюючий ефект. Якщо проблем зі шлунком немає, то можна їсти рис з овочами.

Добова норма рису - 150 гр, а найбільш корисним з усіх видів рису вважається бурий.

Раніше ми розповідали про те, як варити рисову кашу.

Гречана каша

Гречка-користь крупи / Фото : depositphotos

Так само, як і рисова, вона виводить з організму токсини, надлишковий холестерин і важкі метали. Вважається рекордсменом серед інших круп за вмістом заліза, тому зміцнює кістки. Цю кашу лікарі рекомендують діабетикам, так як гречка має невисокий глікемічний індекс - вплив їжі на рівень цукру в крові. В даному випадку він дорівнює 50-55 одиницям. У складі гречаної крупи присутні вітаміни А, Е і В, а також мікроелементи: калій, магній, цинк і фосфор

Гречка допомагає знизити артеріальний тиск, легко засвоюється організмом і зміцнює імунітет. Варити гречку можна і на воді, і на молоці.

Вівсяна каша

Ідеальна каша для сніданку / ua.depositphotos.com

Крупа, яку всі дієтологи рекомендують їсти на сніданок. Вона містить багато клітковини, тому вимиває цукор з крові і виводить шлаки. У складі має калій, кальцій, магній, йод, фтор та інші корисні мікроелементи. Нормалізує травний процес. Вівсянка необхідна тим, хто страждає на цукровий діабет або подагру, а також має захворювання печінки.

Вівсянка на сніданок - це не тільки гарантія здоров'я для волосся і нігтів, але і стабільної роботи щитовидної залози.

Пшоняна каша

Користь пшоняної каші для організму / ua.depositphotos.com

Дана крупа практично не піддається обробці, тому містить неушкоджену клітковину. Рекомендована для регулярного вживання людям з цукровим діабетом і хворобами серцево-судинної системи. Має в складі корисні мінерали: мідь, магній, калій, марганець, залізо і корисні вуглеводи. Виводить з організму шлаки, токсини і важкі метали. Знижує рівень холестерину в крові, очищає судини. 

Одна з явних переваг пшоняної каші - високий вміст вітаміну D, який зміцнює волосся і нігті, а також допомагає боротися з авітамінозом.

Пропонуємо кілька порад, як приготувати пшоняну кашу на гарнір.

Манна каша

Користь і шкода манної каші/ фото ua.depositphotos.com

Найбільш суперечлива крупа. У дитинстві багатьох з нас годували саме нею, аргументуючи це користю в плані набору ваги. Манка висококалорійна, тому з її допомогою дійсно можна додати кілька кілограм. До того ж, її можна їсти навіть при ротавірусної інфекції або отруєнні, особливо, якщо зварена манна каша на воді, а не на молоці. Позитивно впливає на стан волосся і нігтів, зміцнює імунітет і нервову систему. Але вживати її частіше двох разів на тиждень не можна.

Манна крупа повністю очищається і шліфується, до того ж, вимиває з організму вітамін D. Саме на цьому роблять акцент дитячі терапевти, відповідаючи на питання: "Чи можна манну кашу дітям".

Кукурудзяна каша

Кукурудзяна каша-чи варто їсти / ua.depositphotos.com

Впливає на організм як позитивно, так і негативно. Крупа багата на клітковину і амінокислоти, а також містить залізо і кремній. Виводить з організму токсини і покращує роботу нервової системи. Знижує газоутворення в крові і не створює бродіння в животі. Так що, страви з кукурудзяної каші сподобаються тим, хто хоче мати тонку талію.

Крупа підвищує імунні реакції організму, але швидко засвоюється, що погано впливає на вагу.

Перлова і ячна каші

Краща каша для тих . хто на дієті / ua.depositphotos.com

Дієтологи рекомендують ці два види крупи для тих, хто постійно бореться із зайвими кілограмами або змушений дотримуватися дієти за станом здоров'я. Містить особливу речовину - лізин, який здатний знищувати віруси і мікроби. Також лізин сприяє швидкому виробленню колагену, що відбивається на стані шкіри. Як і майже всі перераховані вище каші, перловка і ячка містять клітковину, яка виводить з організму шлаки і токсини. 

Різниця між перлової і ячної каші в тому, що першу готують з тих же зерен ячменю, тільки попередньо оброблених. Перлова каша в мультиварці нічим не гірше тієї, що зварена на плиті. Готувати таку крупу можна на ваш розсуд.

Вас также могут заинтересовать новости: