Вчені створили імплантат для впливу на поведінку тварин / Northwestern University

Вчені з американського Північно-Західного університету розробили надмініатюрний бездротовий пристрій, який імплантується в мозок лабораторних гризунів і дозволяє ефективно впливати на їх поведінку.

Як повідомляє Naked Science, результати експериментів опубліковані в журналі Nature Neuroscience.

Читайте такожУ Маска показали мавпочку, яка грає у відеогру" силою думки " (відео)

Відео дня

Мембрани нейронів у піддослідних тварин були генетично модифіковані і містили білки, що спрацьовують у відповідь на опромінення світлом певної довжини хвилі. Такий метод активації нервових зв'язків називається оптогенетикою і використовується в дослідженнях мозку. Можна згадати, що саме за допомогою оптогенетики вчені раніше навчили співочих птахів новим незнайомим пісням.

Для активації нервових зв'язків фахівці розробили мініатюрний оптогенетичний імплантат без проводів. Він кріпиться на поверхню черепа і при товщині близько 0,5 міліметра практично непомітний в шерсті на голові гризуна. При цьому найтонші нитки оптоволокна з внутрішньої поверхні пластини йдуть під череп і можуть активувати цільові нейрони. Навіть енергію пристрій отримує через бездротову антену.

За допомогою лазера вчені віддалено синхронізували у мишей активність нейронів медіальної префронтальної кори (МПК). Ця область головного мозку відіграє важливу роль в реалізації вищих функцій, в тому числі в соціальній поведінці. І дійсно, штучна синхронізація активності МПК у тварин призводила до того, що вони прагнули взаємодіяти один з одним, а десинхронізація викликала зворотний ефект, змушуючи розходитися в сторони.

Вас також можуть зацікавити новини