Операція тривала кілька годин / фото Думская

Сьогодні, 11 січня, в Мюнхені (Німеччина) операція з видалення кулі з легені лідера Одеської міської організації партії «Сила людей» Олега Михайлика, на якого у вересні 2018 року було скоєно замах, пройшла успішно.

Про це заявив голова цієї політсили Олександр Солонтай.

«Вранці в Німеччині прооперували і видалили кулю з легені Олега Михайлика. Операція тривала кілька годин, і була складнішою, ніж планувалося, але, на щастя, пройшла успішно. Олег під наглядом лікарів, і зараз під наркозом», - зазначив Солонтай.

Відео дня

За його даними, німецькі правоохоронці, які були присутні на операції, забрали вилучену кулю.

Як повідомив колишній заступник голови Одеської обласної державної адміністрації (за Михеіла Саакашвілі) Олександр Боровик, легені Михайлика «працюють прекрасно», але хірургам довелося видалити частини живої тканини, оскільки куля була глибоко і близько до артерії.

«Це ніяк не вплине на його життя і фізичний стан. Зможе бігти марафон, якщо захоче», - підкреслив Боровик.

Читайте такожСправа Михайлика: поліція і ГПУ передали до Німеччини необхідні документи

Як повідомляв УНІАН, 22 вересня 2018 року в центрі Одеси на Михайлика було скоєно замах. Він дістав проникаюче вогнепальне поранення в плече і в область грудної клітки. За підозрою в замаху правоохоронці затримали трьох громадян Грузії, які, за даними поліції, є учасниками етнічної організованої злочинної групи. Суд заарештував їх без права внесення застави, але пізніше змінив запобіжний захід з тримання у СІЗО на домашній арешт одному із заарештованих - Торніке Нагладзе (Герасин) - інваліду першої групи.

Адвокати Михайлика спочатку наполягали на проведенні за кордоном операції з вилучення кулі, що залишилася в тілі активіста.

На початку грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що слідство очікує, коли зарубіжні колеги передадуть українським правоохоронцям вилучену кулю. У Нацполіції і ГПУ обіцяли надати всі необхідні для цього документи.

12 грудня у Києві відбулася зустріч Михайлика з послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем, і стало відомо, що операцію проведуть у Німеччині, а німецька сторона компенсує всі витрати.

Однак на початку січня цього року Михайлик заявив про затягування українськими правоохоронцями оформлення документів для забезпечення законності передачі кулі, яку вилучать з його тіла.

Хірургічне втручання мало відбутися вранці 9 січня, але було перенесено через відсутність документів, на які чекають у Німеччині.

Як повідомив у Facebook колишній заступник голови Одеської обласної державної адміністрації (за Михеіла Саакашвілі) Олександр Боровик, операцію Михайлику будуть робити в провідній клініці Мюнхена, а Мюнхенський інститут кримінальної медицини проведе незалежну експертизу кулі.

10 січня Михайлик повідомив УНІАН, що операцію призначено на ранок 11 січня, і, за його даними, станом на вечір четверга необхідні документи до німецьких правоохоронців не надходили.

Сьогодні в Нацполіції заявили, що всі необхідні документи направлені до Німеччини, і кулю вже вилучено.