Ілюстрація / REUTERS

В оприлюдненому у США звіті про релігійну свободу у світі серед найбільших порушників назвали, зокрема, Китай і Росію.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Звіт Комісії США з міжнародної релігійної свободи, що є незалежним і надпартійним органом федерального уряду США, підтверджує, що Китай і ще дев’ять держав далі належать до так званих «країн, що викликають особливе занепокоєння» з огляду на порушення релігійних свобод за класифікацією Державного департаменту США, і рекомендує додати до цієї групи також Росію і ще п’ять країн», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожРосійські силовики влаштували обшук в будинку кримськотатарського активіста під Сімферополем

Така рекомендація відображає занепокоєння, що російська держава «прискорила свої репресивні дії» проти релігійних меншин протягом 2018 року.

У звіті згадані й інші країни-порушники: Таджикистан, Судан і В’єтнам придушують релігійну свободу під приводом необхідності захисту громадського порядку чи міркувань національної безпеки, нерідко використовуючи реальні чи гадані загрози тероризму чи масових заворушень, щоб виправдати обмеження прав і «відверте переслідування власного народу».

Як зазначається у звіті, деякі країни, як-то Росія, Китай, Еритрея чи Туркменистан, ставлять на релігійні чи національні меншини тавро «екстремістів» частково через те, що їхні влади вважають, що ці меншини перебувають «під зовнішнім впливом».

Щодо Росії, зокрема, в документі зазначено, що влада країни «продовжила переслідувати «нетрадиційні» релігійні меншини штрафами, затриманнями і кримінальними звинуваченнями під приводом боротьби з екстремізмом», причому «російське законодавство, спрямоване проти «екстремізму», не дає належного визначення цього терміну, що дає державі можливість переслідувати за широкий обсяг ненасильницької, неполітичної релігійної діяльності».

«На Північному Кавказі силові структури діяли з повною безкарністю, арештовуючи і викрадаючи людей, запідозрених навіть у найменшій причетності до ісламістів. В окупованому Росією Криму російська влада продовжила викрадати, катувати і ув’язнювати кримських татар-мусульман за власним бажанням», - наголошується в звіті.

Як повідомляв УНІАН, російські силовики в окупованому Криму масово затримують кримських татар за звинуваченням нібито в екстремістській діяльності, зокрема, участі в міжнародній ісламській політичній організації «Хізб ут-Тахрір». Представники організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих «терористичними». В Україні діяльність «Хізб ут-Тахрір» не заборонена.