Суддя Баришівського райсуду Олена Литвиненко відкликала свою заяву про відставку / radiosvoboda.org

Суддя Баришівського районного суду Київської області Олена Литвиненко, яка виносила ухвалу про призупинення дії ліцензії авіаперевізника SkyUp, відкликала свою заяву про відставку.

Про це сьогодні стало відомо на засіданні Вищої ради правосуддя, передає Радіо Свобода.

Раніше суддя подала заяву після того, як справу щодо неї розпочало Державне бюро розслідувань.

Відео дня

​Під час засідання ВРП 18 липня, де мало б розглядатися питання щодо відставки судді Литвиненко, з’ясувалося, що вона забрала свою заяву ще 15 липня.

«Відповідно до регламенту Вищої ради правосуддя, постановлено ухвалу про залишення без розгляду заяви про звільнення судді», – повідомив член ВРП Віктор Матвійчук.

Читайте такожЖінка, яка подала до суду на SkyUp, поскаржилася в поліцію, прокуратуру та ДБР

Як повідомляв УНІАН, 12 червня стало відомо про те, що Баришівський суд Київської області виніс ухвалу про призупинення дії ліцензії української авіакомпанії SkyUp Airlines. У свою чергу, в авіакомпанії SkyUp уже повідомили, що дану ухвалу було оскаржено SkyUp у Київському апеляційному суді.

​​24 червня Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо судді Баришівського районного суду Олени Литвиненко на підставі розслідування «Схем». ​

Провадження розпочато за фактом «постановлення суддею завідомо неправосудної ухвали» – тобто, за ознаками правопорушення передбаченого ч.1. статті 375 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає санкції у вигляді обмеження волі до 5 років або позбавлення волі від 3 до 5 років.

Журналісти виявили, що позов, у результаті якого суддя Литвиненко ухвалила рішення, був фіктивним – жителька Баришівки, вказана позивачкою в ухвалі суду, насправді не подавала його. Окремо юристи звернули увагу, що суддя в принципі не могла ухвалювати зазначене рішення, оскільки воно не підпадає під юрисдикцію Баришівського районного суду. Не зміг пояснити логіку судді Олени Литвиненко і голова суду.