У справі екс-"беркутівців" свідчив їхній колега / фото УНІАН

У Святошинському райсуді Києва на засіданні з розгляду справи проти п’ятьох екс-«беркутівців» свідчив їхній колега Сергій Лобода, який сам є обвинуваченим у трьох кримінальних провадженнях за подіями Майдану.

Як передає кореспондент УНІАН, в ході допиту з’ясувалося, що колишній військовослужбовець 1-ї оперативної роти 2-го взводу київського полку «Беркут» Лобода нічого не може засвідчити щодо подій 20 лютого 2014 року, оскільки 18 лютого на вулиці Інститутській отримав поранення і 20 лютого перебував у госпіталі.

Читайте такожПрокуратура оскаржить виправдувальний вирок екс-«беркутівцю», який катував активістів Євромайдану

Відео дня

Проте він розповів про події на Інститутській 18 лютого 2014 року. Зокрема, Лобода повідомив, що певний час разом з іншими «беркутівцями» стояв у шерензі на Інститутській, а потім по рації надійшла команда спуститися вулицею вниз, ближче до Майдану Незалежності та перелізти через барикаду, яку спорудили «майданівці». Лобода стверджує, що голос, який звучав у рації, був йому не знайомим.

Лобода зазначив, що не зрозумів, ані хто віддавав наказ, ані для чого їм наказали зайняти позиції за нижньою барикадою.

Також у ході допиту з’ясувалося, що Лобода є обвинувачуваним у трьох кримінальних провадженнях: одне з них стосується побиття студентів 30 листопада 2013 року на Майдані, друге – побиття активістів «АвтоМайдану» 23 січня 2014 року, третє – за фактом перешкоджання мирним зібранням громадян.

Два провадження розглядаються у Шевченківському райсуді столиці, ще одне у Києво-Святошинському суді Київської області.

Слід також зазначити, що Лобода заявив, що жодних показів щодо подій 20 лютого не надаватиме, оскільки на той час уже не перебував на службі, а лікувався.

Водночас, він стверджував, що на відео, знятому 20 лютого 2014 року, не впізнав нікого зі своїх товаришів по службі, хоча на початку допиту зазначив, що знає всіх п’ятьох обвинувачених екс-«беркутівців», оскільки служив разом із ними.

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд столиці розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

15 січня 2019 року суд почав, а 11 липня закінчив допитувати свідків сторони обвинувачення.

16 липня Святошинський райсуд Києва пом’якшив запобіжний захід екс-«беркутівця» Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт до 16 вересня.