У «клітках-стаканах» затримані можуть тільки стояти / фото секретаріат омбудсмена

У Дніпровській установі виконання покарань № 4, що розташована у Дніпропетровській області, під час моніторингу виявлено ряд суттєвих порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій та норм у сфері поводження із засудженими.

Про це йдеться в інформації за підсумками моніторингового візиту представника секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, опублікованої на сайті відомства.

Зокрема, на території першого та десятого корпусів установи виявлено заґратовані приміщення, які персонал установи називає «стаканами».

Відео дня

«В цих клітках засудженні та особи, взяті під варту, можуть тільки стояти. Утримання в такій клітці можна розцінювати як катування», - йдеться в повідомленні.

Утримання в такій клітці можна розцінювати як катування / фото секретаріат омбудсмена

Також під час відвідування карцеру до членів моніторингового групи звернувся засуджений, до якого, за його словами, нещодавно застосовувалась фізична сила та спеціальні засоби. Водночас жодної інформації про цей факт в його особовій справі, медичній та іншій документації зафіксовано не було.

Окрім того, в приміщенні палати медичного ізолятора виявлено засудженого, якого попри встановлений діагноз, упродовж двох місяців не направляли до спеціалізованої лікарні для осіб, хворих на активну форму туберкульозу. А через відсутність відповідних умов (системи вентиляції) та лікування, на небезпеку наражаються як персонал установи, так й інші ув'язнені.

Також виявилося, що в колонії не працює лазня, прання білизни здійснюється лише для окремих категорій ув'язнених, облік виданої білизни та майна не ведеться.

За даними моніторингу, порушуються вимоги щодо роздільного утримання засуджених і осіб, узятих під варту, та норми площі на одного ув'язненого, окремі камери перенаселені та потребують ремонту, а жахливий стан електромереж може призвести до пожежі.

Жахливий стан електромереж може призвести до пожежі / фото секретаріат омбудсмена

«У їдальні зафіксовано використання продуктів харчування із порушеним терміном придатності, зокрема м'ясних консервів, що могло призвести до харчових отруєнь та поширення інфекційних хвороб. Засуджені скаржились на погану якість приготовленої їжі», - сказано в повідомленні.

Зазначається, що звіт щодо моніторингового візиту буде спрямований до Міністерства юстиції України для реагування.