Названі імена підозрюваних у вбивстві Шеремета / Скріншот

Правоохоронці нарешті назвала імена підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета, яке потрясло країну в липні 2016 року.

Читайте такожВбивство Шеремета: фігурантами можуть стати ті, хто чинив "системний спротив" у розслідуванні

Слідство вважає, що виконавцями вбивства стала група волонтерів та ветеранів війни на Донбасі: ветеран і відомий рок-музикант Андрій Антоненко, військовий медик і дитячий хірург Юлія Кузьменко (псевдонім "Ліса"), Яна Дугар, а також подружжя Інна ("Пума") і Владислав ("Буча") Грищенко.

Серед підозрюваних – публічні люди, оточені героїчним ореолом. Кілька років тому вони проявили себе з кращого боку на фронті. Ці ж люди, якщо вірити інформації слідства, раділи самогубству свого поплічника, обговорювали можливості обстрілу столиці «Градами» і викрадення дітей.

УНІАН зібрав доступну інформацію про кожного з підозрюваних.

Андрій Антоненко

facebook.com

Антоненко – український музикант, фронтмен групи Riffmaster, яку заснував у 2003 році. Крім нього брав участь у проектах ADEM і DAZ Machine.

З початком російської агресії став волонтером, а потім і сержантом Сил спеціальних операцій. Брав участь в АТО.

У 2014 році Riffmaster записали патріотичний трек «Земля» разом з відомим українським музикантом Олександром Положинським, лідером гурту «Тартак». 

Riffmaster також записали пісню «Тихо прийшов, тихо пішов», яку називають неофіційним гімном ССО.

Свого часу Андрія Антоненка у своєму Facebook хвалив президент Петро Порошенко. Олександр Положинський і сьогодні називає його своїм другом.

Facebook

Правоохоронці вийшли на Антоненка при вивченні обставини 35 схожих злочинів. Увагу слідчих привернув підрив ЛЕП в Херсонській області та невдалий замах на бізнесмена Михайла Чекурака. У справі про підрив ЛЕП організатором виступав чоловік з прізвищем Онацик.

"Вивчивши коло знайомих Онацика, правоохоронців зацікавив Андрій Антоненко, який проживає в Києві біля місця вбивства Шеремета. На фото у соцмережах у нього є схожий одяг, як в підозрюваного у справі", - зазначив на брифінгу генерал поліції Коваль.

Юлія Кузьменко

Facebook

Юлія Кузьменко – відомий військовий медик і волонтер, дитячий лікар-кардіолог. Останнім часом працювала в «Охматдиті». З 2002-го по 2006 рік – була лікарем в Інституті Амосова.

За інформацією ЗМІ, Кузьменко у 2016 році отримала президентську нагороду «За гуманітарну участь в антитерористичній операції» та волонтерську премію Євромайдан SOS-2016.

Дані слідства свідчать, що за останні роки Кузьменко стала власницею будинку і декількох автомобілів, а в особистому спілкуванні висловлювала вкрай радикальні погляди.

Правоохоронці вважають, що саме Кузьменко заклала вибухівку під автомобіль Шеремета.

Яна Дугар

Facebook

Яна Дугар – ветеран війни на Донбасі (служила щонайменше з 2015 року), молодший сержант ВСУ, медсестра одного з парашутно-десантних батальйонів 25 бригади. Нагороджена орденом "За мужність" III ступеня.

За версією слідства, Дугар вела фотозйомку в ході підготовки до замаху на вбивство Шеремета.

Владислав та Ірина Грищенко

pravda.com.ua

Сімейна пара екс-добровольців. У листопаді стало відомо, що їх затримали за підозрою в підготовці вибуху. Вже тоді повідомлялося, що їх можуть пов'язати зі справою про вбивство Шеремета.

Владислава Грищенка з позивним «Буча» затримали 24 вересня, його дружину «Пуму» – 5 листопада. Обох суд взяв під варту на час розслідування. Обох підозрюють у замаху на вбивство та незаконне поводження зі зброєю. Справу, в якій вони фігурують, відкрили у липні 2018 року.

Владислава Грищенко слідство називає фахівцем в поводженні з вибухівкою.

Правоохоронці детально виклали хід розслідування і ролі підозрюваних у злочині на брифінгу 12 грудня. Мотивом вбивства вважається прагнення дестабілізувати ситуацію в Україні. Керівництво поліції впевнено, що журналіст Павло Шеремет був досить відомою для цього особою.