Експерт прокоментував інцидент / фото "Інформатор"

У Києві потоп у торговельно-розважальному центрі Ocean Plaza став можливий через прорахунок будівельників ТРЦ.

Про це розповів директор центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко, коментуючи НП, передає «Обозреватель».

Читайте такожПрорив теплотраси біля метро "Либідська" вже не перший – попередній стався 3 роки тому (відео)

Відео дня

"Треба не емоційно оцінювати цю подію, а з'ясувати причини. Чому раптом залило Ocean Plaza? Бо вона стоїть нижче від рівня дороги. Проектувальники, будівельники, замовники Ocean Plaza мали передбачити цю ситуацію", – заявив Сергієнко.

"Якщо не прорив магістралі, міг бути дощ. У таких випадках проектувальник мав би передбачити можливість потрапляння води на перший поверх або у підвал і зробити захисні споруди. Нічого складного тут немає. Але, напевно, забудовник Ocean Plaza вирішив на цьому заощадити", – додав він.

Коментуючи стан тепломереж, експерт повідомив, що магістралі було майже 40 років.

"Визначити зверху, в якому стані магістраль, неможливо. Влітку, коли проводили випробування, вона витримала їх. Але навантаження триває постійно, третій місяць опалювального сезону. Тож у тому, що стару магістраль прорвало, нічого дивного немає", – заявив він.

Сергієнко зазначив, що така ситуація з тепломережами виникла не з приходом нинішньої влади Києва, а набагато раніше: "У нас десятиліттями ані Черновецький, ані Омельченко, ані Попов не займалися системно оновленням тепломереж міста Києва".

Також експерт нагадав, що у столицю щодня приїздить на роботу пів мільйона людей, тому навантаження на інфраструктуру набагато більше, ніж в інших містах.

"Вочевидь, міська влада має зробити висновки, провести перевірки, знайти потенційно небезпечні об'єкти і разом із власниками намагатися вирішити, як убезпечити людей на випадок таких ситуацій – не тільки поривів, але і дощів. Це в інтересах і власників, і міської влади", – резюмував він.

У Києві 13 січня в результаті прориву теплової магістралі нижній поверх ТРЦ Ocean Plaza був затоплений окропом. Люди були змушені бігти по гарячій воді, щоб вибратися назовні. В результаті НП були госпіталізовані 7 осіб.

Влада Києва назвала причиною прориву тепломережі гідравлічні випробування. При цьому сама магістраль не значилася як аварійна і пройшла всі необхідні перевірки.