Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні під час брифінгу.

"У серпні ми представимо Концепцію нової української школи", - сказала вона.

Вона підкреслила, що це переорієнтація навчання із засвоєння величезної суми знань, на освоєння компетентностей.

Відео дня

«Компетентності – це ядро знань, які необхідно знати дитині, вміння їх застосовувати, навички для вирішення життєвих проблем, а також ставлення і цінності, які потрібно засвоїти сучасній людині. Зараз не проблема дістати інформацію, якщо вона тобі потрібна, проблема – правильно використати цю інформацію для вирішення поставленої задачі, критично переосмислити та проаналізувати її. Саме на це буде спрямована Нова українська школа», - пояснила Гриневич.

Читайте такожГриневич: одне із пріоритетних завдань міністерства - модернізація змісту освіти

Вона нагадала, що для того, аби об’єктивно оцінити вміння українських школярів застосовувати отримані знання, у липні Україна підписала договір про приєднання до міжнародного дослідження PISA.

Гриневич підкреслила, що цей проект дозволяє оцінити, наскільки учень може застосувати свої знання в реальних життєвих ситуаціях і чи готовий до повноцінної участі в житті суспільства.

“Для нас це дуже важливий крок. Необхідно зазначити, що ми 79-та країна, що долучилася до цього дослідження. Для нас дуже важлива участь у PISA, щоб ми побачили своє місце серед багатьох країн світу, об’єктивно оцінили якість української освіти”, - пояснила міністр.

Як повідомлялося, раніше Міністерство освіти і науки презентувало проект Концепції розвитку освіти на період 2015-2025 років. Концепція охоплює п’ять основних напрямів розвитку освітньої галузі, реформування яких здійснюватиметься впродовж наступних років.

Автори наголошують, що Україні потрібна системна реформа освіти.

Читайте такожАбітурієнти подали вже понад мільйон заяв до вишів - МОН

Першим напрямом Концепції розвитку освіти є приведення структури освіти у відповідність до потреб сучасної економіки та інтеграції України в європейський економічний та культурний простір.

Довідка УНІАН. У лютому 2016 року уряд доручив Міністерству освіти і науки забезпечити участь України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2018 (Programme for International Student Assessment).

Участь у цій програмі дозволить Україні освіті оцінити результати якості шкільної освіти у порівнянні з іншими країнами, відстежити світові тенденції розвитку освіти та виробити відповідні рішення у даній сфері.

Результат країни в рейтингу PISA грунтується на результатах 15-річних учнів при тестуванні їхніх навичок у математиці, природничих науках і читанні.

Україна ще ніколи не брала участі в дослідженні PISA, і перші результати тестування українських учнів будуть доступними у 2018 році.

Тестування PISA проводять кожні три роки, починаючи з 2000. У дослідженні 2015 року взяли участь понад 70 країн.