Банків, готових давати кредити на придбання житла, стає все більше, а ставки за такими позиками неухильно знижуються, пише журнал WEEKLY.UA.

Ще на початку року ставки по іпотеці у багатьох фінустанов досягали 20–22% у гривні, а зараз у великих банків вони не перевищують 18–18,5%.

Поступово пом'якшують банки й інші умови, які раніше вважалися «недоторканними». Так, приміром, довгий час у багатьох банків перший внесок за іпотечними кредитами був на рівні 50%, а зараз деякі фінустанови можуть похвалитися навіть 20–25% першого внеску. Те саме й з термінами: на початку року максимальні терміни іпотеки були на рівні 15–20 років, тепер декілька банків уже збільшили термін до 25–30 років.

Відео дня

Не змінилися вимоги банків до платоспроможності позичальників. «Підтверджений дохід як і раніше є одним із найважливіших критеріїв при ухваленні банком рішення про видачу кредиту. Неофіційний дохід теж враховується, але скоріше як додатковий комфорт-чинник», - розповіла начальник відділу кредитних продуктів OTP Bank Світлана СПІЦИНА.

Проте банкіри готові пом'якшити параметри оцінки кредитоспроможності при великому першому внеску. «При першому внеску від 50% банк вельми лояльно дивиться на неофіційні доходи», - пояснив начальник управління іпотечного кредитування ВТБ Банку Олександр БОРЩЕВИЧ.

Водночас, усі опитані банкіри в один голос заявили, що «докризової халяви» в іпотеці не буде.