Шахтар зіграє з Базелем в Німеччині / фото ФК Шахтар

11 серпня в німецькому Гельзенкірхені на "Арені АуфШальке" відбудеться матч 1/4 фіналу Ліги Європи між "Шахтарем" і "Базелем". Гра пройде за порожніх трибун.

УНІАН буде вести онлайн-трансляцію матчу Шахтар - Базель.

Стартовий свисток пролунає о 22.00.

Відео дня

Шахтар - Базель: де дивитися матч по ТБ

Для обох команд це буде перший матч в "Фіналі восьми" - заключній частині Ліги Європи, яку було вирішено провести в Німеччині на порожніх стадіонах у форматі плей-офф.

На кожній стадії турніру команди проводять всього по одному матчу. Варто відзначити, що свій чвертьфінал у "Байєра" вже виграв "Інтер" (2:1) - саме італійський клуб стане суперником українців або швейцарців у півфіналі.

Шахтар - Базель: прогноз букмекерів

"Шахтар"

Підопічні Луїза Каштру після карантину встигли офіційно стати чемпіонами УПЛ за п'ять турів до фінішу сезону, після чого лідери по черзі йшли у відпустку, а тренерський штаб перевіряв в справі найближчий резерв.

Навіть без мотивації донеччани не програвали. Остання невдача команди датується ще 15-м березня.

На стадії 1/16 фіналу "гірники" пройшли "Бенфіку" (2:1, 3:3). Перед рестартом ЛЄ команда зіграла два товариські матчі, здолавши "Полісся" (4:1) і "Верес" (2:0). В 1/8 фіналу "Шахтар" переміг "Вольфсбург" в першому матчі ще до карантину в Німеччині (2:1), тому командам залишалося провести тільки одну гру в Києві.

Зустріч показала, що чемпіон України має чудові кондиції та готовий до серйозних викликів. "Вольфсбург" виглядав важко і місцями навіть безнадійно. "Шахтар" в підсумку забив супернику три голи на останніх хвилинах гри та вийшов до чвертьфіналу.

"Гірники" мають можливість втретє у своїй історії пробитися до півфіналу Ліги Європи (в минулому - Кубка УЄФА).

"Базель"

У чемпіонаті Швейцарії "Базель" зайняв лише третє місце. Часом команда била антирекорди, чим провокувала бурю критики. Та й персона головного тренера Маркеля Коллера не викликає захоплення навіть у фанатів - на перше місце цей фахівець ставить результат, видовище його мало цікавить.

Однак це ж є і перевагою команди, головна чеснота якої - надійний захист. У нинішньому розіграші Ліги Європи "Базель" забив 20 голів і пропустив 4, здобувши перемогу у 8 з 10 матчів. Це перша команда в історії турніру, яка видала серію з 5 поспіль перемог без пропущених голів.

Серія "Базеля" без поразок становить вже 8 поєдинків. Команда вдруге у своїй історії може пробитися до півфіналу. В 1/8 фіналу швейцарці спокійно розібралися з німецьким "Айнтрахтом" - 3:0 і 1:0.

Слова перед матчем

Луїш Каштру, головний тренер "Шахтаря":

"У них дуже сильний півзахист, сильна атака. При цьому агресивна атака, якісна командна динаміка. Після виграшу відбору вони проводять швидкі вертикальні контратаки. Також постійно забігають в зону нападники. Шанси команд? Абсолютно рівні. 50 на 50. Зовсім не дивлюся вперед через величезну повагу до цього змагання, до суперника, до своєї команди та самого себе. Зараз взагалі не думаю ні про що інше. У наших головах тільки "Базель".

Марсель Коллер, головний тренер "Базеля":

"Шахтар" - дуже хороша команда. Кваліфікована, швидка атака. Дуже досвідчені гравці, майстровиті. Не хочу виділяти когось одного, в складі "Шахтаря" багато класних футболістів. Ми будемо робити акцент на нашому стилі гри, постараємося проявити свої сильні сторони. Зробимо все можливе, щоб забити голи ".

Травми та дискваліфікації

У "Шахтаря" вже давно відсутній Ісмаїлі - бразилець переніс операцію і найближчим часом на поле не повернеться. У лазареті залишається Максим Малишев, а Давід Хочолава був видалений в грі з "Вольфсбургом" і не зіграє через дискваліфікацію. Деякі проблеми були у Миколи Матвієнка. Захисник працював за індивідуальною програмою, але він навряд чи пропустить матч - кадрова ситуація не дозволяє.

У "Базеля" проблем куди більше. У лазареті залишаються воротар Йонас Омлін, півзахисники Лука Дзуффі та Едон Жегрова, а Ерай Кюмарт відбуватиме дискваліфікацію. Проблеми зі здоров'ям і у бразильця Раміреса. Все це дуже впливові фігури на полі для швейцарців.

Орієнтовні склади

"Шахтар": Пятов, Додо, Кривцов, Матвієнко, Болбат, Маркос Антоніо, Степаненко, Алан Патрік, Марлос, Тайсон, Мораєс

"Базель": Ніколіч, Відмер, ван дер Верфф, Альдерете, Петретто, Джака, Фрай, Штокер, Кампо, Пюлюлю, Кабрал

Арбітр

Судити гру буде британська бригада арбітрів на чолі з Майклом Олівером. На матчах "Шахтаря" він раніше не працював.