Couchsurfing відкриває туристам величезні можливості / Фото REUTERS

Couchsurfing на будь-який смак: безкоштовний нічліг, компанія в поїздці, екскурсія чи секс-туризм

07:11, 01.05.2019
17 хв. Туризм

Ось вже 15 років мандрівникам по всьому світу полегшує життя сервіс Couchsurfing. На цій платформі можна знайти все, що може цікавити туриста - безкоштовний нічліг, компанію для прогулянки, походу в бар або на всю поїздку, поради по країні або місту, і, чого гріха таїти, партнера для секс-пригод. Але найголовніше – це величезні можливості для спілкування з людьми зі всього світу. УНІАН.Туризм розповість про всі секрети цього популярного серед мандрівників сервісу.

Як працює Couchsurfing

Couchsurfing створювався як платформа для пошуку мандрівниками безкоштовної ночівлі в поїздці, проте ще більше – для культурного обміну з жителями інших країн. Звідси і назва – «couch» від англійського «диван» і «surfing» - переміщуватися, подорожувати. Передбачалося, що зареєстровані користувачі сервісу можуть безкоштовно переночувати у інших учасників по всьому світу, взамін пропонуючи свій «диван» іншим.

Читайте такожУкраїною своїм ходом: як потрапити в різні куточки країни, якщо у вас немає машини

За своєю ідеологією Couchsurfing – це швидше про спосіб життя, ніж про економію. В ідеалі все повинно виглядати так: ти приїжджаєш до країни знайомитися з новою культурою, що набагато продуктивніше робити в компанії місцевих жителів (хостів), ночуючи у них вдома, спілкуючись на різні теми, разом гуляючи по цікавих місцях-закладах. Однак будемо чесні, більшість з 14 мільйонів учасників сервісу просто хочуть зекономити на поїздці на готелях, а тому користуються сервісом нерегулярно і не особливо думають про силу міжнаціонального спілкування.

Відео дня

З іншого боку, Couchsurfing – це не така вже сильна економія порівняно з бюджетним хостелом. Все ж хорошим тоном вважається привезти своєму хосту сувенір зі своєї країни, пригостити його обідом своєї національної кухні або пригостити його чимось в барі-кафе під час прогулянки. Звичайно, деякі гості майстерно примудряються зловживати гостинністю, наприклад, у відповідь на ввічливу пропозицію брати в холодильнику все, що захочете. Але більшості все ж совість не дозволяє. Та й у такому випадку складніше спрогнозувати непередбачувані витрати або вартість проїзду на транспорті, адже далеко не всі хости пропонують житло в пентхаусі в центрі міста.

Платна варификация на Couchsurfing

Сервіс створювався як волонтерський і некомерційний, а тому реєстрація на сервісі безкоштовна, достатньо лише бути старше 18 років і ввести свою коректну електронну адресу. Однак, як стверджує реклама, так звана платна варифікація може істотно збільшити ваші шанси.

Читайте такожГалопом по музеях зі знижкою: всі плюси і мінуси картки туриста

За останні роки її правила кілька разів змінювалися, проте зараз, не ризикну стверджувати на 100%, вона становить близько 60 доларів. Що мене найбільше тут бентежить, що в розділі «варифікація» на сайті Couchsurfing чітко не розписано, скільки і за що вам потрібно заплатити. Все обмежується лише відгуками кількох міфічних користувачів і ще кількох рев'ю від преси про те, скільки можливостей вона відкриває, з акцентом на те, що таким чином можна підтримати фінансово сайт. Тобто поки не пройдеш варифікацію – не дізнаєшся, скільки потрібно заплатити. Чи-то там фіксована сума для всіх, чи-то кожен вносить стільки, скільки вважає за потрібне, довічна це варифікація або на рік. Начебто і хочеш допомогти проекту, але навіть не знаєш, скільки тобі коштуватиме така допомога.

Наскільки добре працює варифікація? Тут питання спірне. Так, теоретично таким чином користувач підтверджує, що він реальна людина, а тому він виглядає надійніше і безпечніше – як для хостів, так і для серферів. Плюс для неваріфікованих користувачів діють обмеження щодо кількості повідомлень, яку вони можуть посилати – всього 10 на тиждень. З іншого боку, обмежень на прийом повідомлень або постинг в групах/зустрічах немає.

Особисто я більше звертаю увагу на відгуки від інших туристів. Адже варифікацію за бажання може оплатити не дуже благонадійна людина, а ось масово підробити відгуки буде вже не так легко. Плюс варто звертати увагу на відсоток позитивних і негативних відгуків, за що саме людина отримала негативний відгук і що вона на це відповіла.

Читайте такожНа поїзді по Австрії: мальовничі краєвиди, доступ в найпотаємніші куточки та зупинки «на вимогу»

При цьому я звертаю увагу не тільки на відгуки на сторінці користувача, але і проглядаю сторінки пари-трійки авторів відгуків. Це вже зовсім для параноїків, але може всі позитивні відгуки залишили друзі користувача або він сам з фейкових сторінок, намагаючись під виглядом каучсерфінгу пропхати свої платні послуги.

З іншого боку, кожен колись починав тут з нульовим набором відгуків. А тому не варто скидати з рахунків тих, у кого поки ще немає відгуків. До речі, з мого досвіду, багато людей, особливо нерегулярні користувачі Couchsurfing, лінуються залишити хоча б кілька речень. Тому деякі хости самі просять залишити відгук. Хоча, здавалося б, якщо вас відмінно прийняли у себе вдома, провели хорошу екскурсію містом або навіть просто допомогли порадою – чому б не віддячити людини кількома добрими словами. Або ж якщо раптом вам попалася ненадійна людина – чому б не попередити інших?

Як знайти житло на Couchsurfing

Є декілька способів пошуку житла на Couchsurfing. В першу чергу вбиваємо місто призначення і дату поїздки. Далі бачимо два списки – з хостів в цьому місті та з туристів. Нам потрібно перше.

Серед маси людей підбираємо собі тих, хто підходить за інтересами, віком, умовами розміщення або територіально, залежить від ваших критеріїв пошуку. Відразу варто відзначити, що процес може зайняти досить багато часу, адже не варто очікувати, що перший же хост, який вас зацікавив, зможе або захоче вас прийняти. А тому вам, ймовірно, доведеться витратити чимало часу на розсилку запитів (request) хостам. І тут вже без варифікації буде складно. Причому краще писати запити хоч трохи персоналізовано, а не відсилати копіпастом одне повідомлення всім. Багатьом хостам, які хочуть саме культурного обміну, це не подобається, і вони відразу видаляють такі запити.

Читайте такожГотельне питання: як вдало підібрати житло і не зіпсувати подорож

Під час пошуку хостів окрім відгуків, про які вже згадувалося вище, важливо звернути увагу ще на кілька моментів. По-перше, як часто людина заходить на Couchsurfing, ця інформація вказується на сторінці користувача – останній візит на сайт та інтенсивність реагування на запити. Якщо людина востаннє онлайн була давно – швидше за все, зараз у неї немає можливості приймати гостей, а змінювати профіль вона не захотіла.

По-друге, потрібно ознайомитися з умовами проживання у хоста – надійні користувачі завжди все докладно розписують: чи є окрема кімната для гостей, чи є диван/ліжко або потрібно спати на підлозі, наявність постільної білизни/рушників, скільки людей готові прийняти, чи є домашні тварини, гастрономічні уподобання, скільки часу хост готовий приділити гостю і так далі.

Обов'язково ознайомтеся з умовами розміщення у хоста / REUTERS

По-третє, звертаємо увагу на захоплення людини, зазначені в його профілі. Адже якщо вас цікавить також спілкування і культурний обмін, навряд чи вам буде цікаво з тим, з ким немає нічого спільного. До речі, також на Couchsurfing доступний пошук за захопленнями, що помітно спрощує завдання.

По-четверте, звертаємо увагу на цілі хоста – адже серед них трапляються ті, хто будуть налаштовані нав'язати вам додаткові платні послуги (що не заохочується сервісом) або ж цілеспрямовано шукають осіб протилежної статі (про це трохи пізніше).

Ще один варіант – залишити публічний запит: написати, в яке місто і коли ви їдете, скільки вас в компанії і на скільки ночей ви хочете зупинитися. Деякі хости, особливо це популярно в Європі, самі шукають туристів, яким вони готові запропонувати ночівлю. Багато хто з них дійсно роблять це як добрий жест, з бажання познайомитися з представниками інших культур або ж представити своє місто/країну з найкращого боку. Але трапляються серед них і досить специфічні персонажі, особливо це можуть відчути на собі дівчата.

Читайте такожПригоди без зайвого багажу: 6 порад для бюджетної та комфортної подорожі

І ось ви списалися з одним або кількома хостами, готовими вас прийняти. Краще, якщо їх декілька – в процесі спілкування ви зможете підібрати оптимальний варіант. Однак не варто затягувати до останнього, адже в очікуванні вас хост може відмовити комусь іншому, і в підсумку ви підведете одразу кількох людей.

При цьому в процесі попереднього спілкування з хостом краще відразу узгодити план дій, скільки часу він готовий з вами проводити, чи буде вас хтось зустрічати, які правила діють в будинку (їжа, сон, до якого часу варто повернутися з прогулянки), або ж вам просто залишать ключі, і ви будете самі по собі. Деякі взагалі надають своє житло туристам на час свого від'їзду, натомість просять лише полити квіти або погодувати тварин.

До речі, багато серферів соромляться задавати хостам питання, особливо щодо місця розташування житла. Мовляв, хост вам нічого не зобов'язаний, потрібно бути вдячним за те, що дають. Але насправді, в цьому немає нічого поганого – так ви уникнете розчарування, якщо, наприклад, виявиться, що ваш хост живе на задвірках, і вам доведеться добиратися півтора-дві години до мети вашого візиту, витрачаючи на це стільки ж грошей, скільки ви б заплатили за ніч в хостелі. Також це вбереже і вас, і хоста від неприємних ситуацій і, як наслідок, негативних відгуків.

У поїздці завжди потрібно мати запасний варіант / Фото REUTERS

Зрозуміло, як би ретельно ви все не узгодили, форс-мажори неминучі, й в останній момент хост може зірватися, аж до того, що ви дізнаєтеся про це в день приїзду. Зневірятися не варто, адже на Couchsurfing є так звані SOS-групи, де збираються люди, готові в будь-який момент прийняти в себе людину. Зрозуміло, краще це діє у великих містах.

Читайте такожУїк-енд в Зальцбурзі: розкішне бароко, фонтани з «сюрпризом» і Альпи з усіх боків

Ще один варіант підстраховки – перед самою поїздкою вивчити бюджетні готелі або готелі у тому районі, де ви плануєте перебувати в поїздці, щоб у разі чого можна було там зупинитися на ніч, якщо будуть вільні місця.

І останнє. Немає суворих вимог, що ви зобов'язані приймати у себе гостей, щоб переночувати в інших. Але будемо чесні, шансів у тих, хто готовий не тільки брати, але ще і налаштований пропонувати – набагато більше. З іншого боку, якщо у вас немає можливості розміщувати у себе гостей, це не означає, що шлях на Couchsurfing вам закритий. Ви можете надавати мандрівникам й іншу допомогу – порадою або безкоштовними екскурсіями містом, і таким чином отримувати хороші відгуки, завдяки яким ви зможете знайти хоста під час поїздки.

Пошук компанії для прогулянок на Couchsurfing

Ще одна популярна функція Couchsurfing – пошук людей для прогулянки, екскурсії, спільного походу до барів чи на різні заходи. Все ж по-справжньому пізнати країну або місто можна тільки через людей.

Особисто я віддаю перевагу саме цій функції на Couchsurfing. Все ж мені комфортніше зупинятися в хостелі, де я ні від кого не залежу, та й не дуже люблю форс-мажори в поїздках.

Couchsurfing позваоляет знайти не тільки нічліг, але і компанію для прогулянок / Фото REUTERS

У мене був досвід як пошуку місцевих жителів для спілкування під час поїздок, так – туристів для прогулянок по Києву. У першому випадку найкраще залишати публічний запит, і тоді хости самі вас знайдуть. Достатньо вказати місто та період вашого візиту, а також коротко описати, що ви шукайте – просто поспілкуватися, відвідати незвичайні місця або ж тусуватися до ранку. Найчастіше люди читають ваш запит і, якщо їм цікаво таке проведення часу, списуються з вами. Але буває, що не читають.

Читайте такожОдиночне плавання: що варто врахувати при подорожі без компанії

Один з прикладів – Берлін. Німеччина традиційно вважається однією з найкращих країн для каучсерферів. Всупереч всім стереотипам про німців, місцева молодь досить відкрита і з ентузіазмом приймає гостей, що їм справді цікаво. Це працює по всій країні, але саме в мультикультурному Берліні часто щось йде не так. Приміром, я в своєму запиті чітко розписала, що мене цікавлять виключно прогулянки, поради щодо міста і практика в німецькій. Але в підсумку я отримала купу запитів від приїжджих з усього світу, з пропозиціями, що явно не відповідали меті мого візиту. І враховуючи, що більшість з них були англійською мовою, а мій запит німецькою – очевидно, вони його навіть не читали.

Якщо ж ви хочете показати своє місто приїжджим і у вас є зайвий час на пошук таких людей, можна переглядати запити інших туристів, які планують приїхати у ваше місто. І якщо вас хтось зацікавив, можна написати повідомлення з пропозицією показати місто або ж допомогти порадою. Я, наприклад, в першу чергу обираю туристів за географічним принципом – з німецькомовних країн, тому що мені цікава мовна практика. З мене – екскурсія, з гостя – розмова німецькою.

З досвіду можу сказати, що випадки бувають різні. Але якщо більш-менш попрацювати з підбором, трапляються хороші люди, з якими ви продовжуєте підтримувати спілкування і після. І не виключено, що в майбутньому ви ще раз побачитеся – або вони приїдуть до вас, або ви до них.

Читайте такожФестивалі літа 2019: куди вирушити за музикою і драйвом в Європі та Україні

Також у багатьох містах є цілі Couchsurfing-спільноти, учасники яких періодично влаштовують сходки, на які приходять як місцеві, так і приїжджі. Як правило, вони всі разом йдуть в бар або на природу, де в невимушеній обстановці діляться своїм досвідом подорожей. Усяке трапляється, але найчастіше такі зустрічі бувають доволі цікавими.

Деякі туристи навіть примудряються на Couchsurfing знаходити собі компанію для поїздки в те чи інше місце. Звичайно, доведеться витратити час на пошуки, але іноді дуже зручно. Наприклад, ви зібралися поїхати на якийсь фестиваль, а ніхто з ваших друзів не хоче або не може з вами поїхати. Але одному на таких заходах нудно! Завдяки Couchsurfing ви зможете знайти собі компанію з жителів свого міста/країни або ж місцевих жителів у тому місці, де проводиться захід.

Нерідко на Couchsurfing можна знайти компанію для поїздок на різні заходи / Фото УНІАН

До речі, також для пошуку компанії в мобільному додатку Couchsurfing є функція «hang outs». Ви активуєте цю функцію, пишете, чим би ви хотіли сьогодні зайнятися і далі додаток вам видає інших «бажаючих» по сусідству з вами. Однак і тут є підводні камені. Можливо це якісь регіональні особливості, але в Києві цю функцію найчастіше використовують замість сервісів знайомств накшталт Tinder. Буває, зайдеш в хенг-аути, а там суцільні приїжджі молодики з конкретними запитами та дівчата з відвертими фото. Ми нікого не засуджуємо, але серед них деколи дуже складно відфільтрувати звичайних туристів.

Couchsurfing як місце для пошуку інформації

Мабуть, це єдина функціє Couchsurfing, що дійсно ні до чого не зобов'язує функція, окрім звичайного дякую. Ви просто питаєте, що вас цікавить, і скоріш за все досить швидко знайдеться кілька людей, готових допомогти вам порадою. Адже кожен мандрівник у поїздках коли-небудь стикався з різними ситуаціями, в яких без сторонньої допомоги ніяк не обійтися. А тому з радістю погодиться допомогти іншим. Такий собі кругообіг мандрівників у природі.

Сексуальна сторона Couchsurfing

Один з головних страхів, пов'язаних з Couchsurfing – напоротися на якихось збоченців, особливо цього побоюються дівчата-мандрівниці. Так, випадки в історії бували, однак у разі дотримання елементарних правил пошуку людей на Couchsurfing, вам нічого не загрожує.

Однак не секрет, що деякі люди цілеспрямовано шукають собі на Couchsurfing компанію для секс-пригод. І якщо це взаємно, то, насправді, в цьому немає нічого поганого, не будемо ханжами.

Частина користувачів використовують Couchsurfing для пошуку інтимних пригод / Фото pixabay.com

Як правило, люди з конкретними цілями натякають на це у своєму профілі – вони вказують конкретний пол, який вони готові приймати, і пояснюють, що ночувати доведеться на одному ліжку. Якщо мандрівника це влаштовує – він запитує розміщення, і всі задоволені. Гірше, коли профіль складений одним чином, а на ділі людина шукає зовсім інше.

Читайте такожСтаровинні замки, соляні печери чи співаючі тераси: 5 ідей для романтичного уїк-енду в Україні

Аналогічно все працює для приїжджих - вони вивчають хостів і пишуть тим, чиї умови прийому збігаються з їхніми цілями. Окрема тема в hang outs, про які ми згадували вище. Саме там сконцентрована найбільшу кількість секс-туристів.

Деякі користувачі пишуть прямо або натяками вам в особисті повідомлення. Якщо вас це не влаштовує, просто видаліть повідомлення і забудьте, всяке буває. Якщо пропозиція здається вам занадто нахабною – подайте скаргу. Адже нерідко такі запити приходять людям, які шукають на Couchsurfing зовсім інше. Виходить, що людина, що шукає секс-пригоди на Couchsurfing, навіть не спромігся почитати ваш профіль, щоб дізнатися, чи цікавить вас таке. До речі, ось таких шукачів пригод легко можна визначити за мінімальним набором інформації в профілі, а також відсутністю друзів і відгуків. Та й тримаються вони на сайті не довго, адже скарги неминучі.

***

Як і у будь-якого сервісу, у Couchsurfing є свої плюси і мінуси, і далеко не завжди все проходить ідеально. Але, тим не менш, це новий і цікавий досвід, набуття якого є таким важливим для багатьох мандрівників. Просто не варто мати занадто завищені очікування, а навпаки – завжди готувати запасний варіант на випадок форс-мажору.

Вдалих вам пригод. Не бійтеся відкриватися чомусь новому!

Григоренко Марина

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся