Зимову відпустку врятовано: які країни Європи залишилися відкриті для українських туристів (оновлюється)

Туризм

9 листопада Євросоюз офіційно виключив Україну з "зеленого списку", рекомендувавши країнам ЄС тимчасово заборонити туристичні поїздки мандрівникам з нашої країни. Звісно, багато українців почали ховати свої плани на зиму. Однак низка країн Європи згодом оголосили, що не закриватимуться для мандрівників з України. УНІАН.Туризм оперативно оновлює інформацію, які країни Європи залишилися відкриті для українських туристів і за яких умов.

Як тільки стало відомо, що Європейський союз все ж виключить Україну з списку безпечних країн для подорожей, в українському МЗС поспішили заспокоїти, що це не означатиме повного закриття кордонів ЄС для українських туристів. Та й в самому рішенні Ради ЄС чітко було прописано, що кожна країна Європи зберігає за собою право скасувати тимчасове обмеження на несуттєві поїздки в ЄС для повністю вакцинованих мандрівників.

Тим не менш, невизначеність змусила серйозно понервувати українців, які вже запланували туристичні поїздки в Європу. На щастя, вже ввечері 9 листопада перша країна Європи офіційно відреагувала на рішення ЄС, заявивши, що не буде закриватися для туристів з України. Ми уважно стежимо, як решта країн Європи реагують на ситуацію.

Австрія

UPD: З 22 листопада в Австрії вводять загальнонаціональний локдаун. Через це Австрія закриється для іноземних туристів мінімум до 3 грудня і максимум до 13 грудня 2021 року.

В'їзд до Австрії без реєстрації та без карантину дозволений українцям, які пройшли повний курс вакцинації. Австрія визнає всі вакцини від коронавірусу, які використовуються в Україні. Однак варто врахувати, що з використанням сертифікатів вакцинації з CoronaVac в Австрії, де зараз діє жорсткий локдаун для невакцинованих, можуть бути проблеми.

Всім іншим мандрівникам доведеться пройти реєстрацію Pre-Travel-Clearance-PTC протягом 72 годин до в'їзду, надати негативний результат ПЛР-тесту або тесту на антиген, а по прибуттю до Австрії відправитися на 10-денний карантин, який може бути припинений після негативного результату тесту, але не раніше ніж на 5 день після в'їзду.

Кілька ідей, чим зайнятися в зимовій Австрії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Бельгія

Бельгія зберегла можливість в'їзду для українців, які повністю вакцинувалися від коронавірусу. На даний момент країна визнає чотири вакцини, схвалені ЄС – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, а також Covishield, а от китайський Sinovac – ні. Решта громадян України можуть потрапити до Бельгії, якщо мета поїздки є "поважною".

Кілька ідей, чим зайнятися в Бельгії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Великобританія

Згідно з інформацією на сайті МЗС України, наразі вакциновані українці мають право в'їжджати до Великобританії без додаткових вимог. Країна визнає такі вакцини – Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna або Janssen, однак з 22 листопада також визнаватиметься CoronaVac. Залишиться тільки забронювати до прибуття в країну проходження тесту на COVID-19 на 2 день перебування в Англії, заповнити перед приїздом до Великобританії онлайн-форму і пройти тест на COVID-19 протягом 2 днів по прибуттю в країну. Невакциновані українці також можуть потрапити до Великобританії, але їм додатково доведеться надати негативний результат тесту а COVID-19 по прибуттю, піти на самоізоляцію і пройти тест на COVID-19 на 8 день. Також українцям потрібна віза для в'їзду до Великобританії.

Греція

А ось Греція взагалі вирішила не змінювати умови в'їзду для українських туристів. Тож, як і раніше, в Грецію українські туристи можуть потрапити з сертифікатом вакцинації (визнаються всі доступні в Україні вакцини), негативним результатом тесту на коронавірус або довідкою про одужання. Також перед в'їздом необхідно заповнити спеціальну онлайн-форму.

Інші корисні поради щодо відпочинку в Греції читайте в нашому окремому матеріалі.

Данія

Данія зберегла повноцінний безвізовий в’їзд для громадян України, які пройшли повну вакцинацію (визнаються вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Janssen/Johnson & Johnson, Spikevax/Moderna та Vaxzevria/Oxford–AstraZeneca). Також можна в'їхати до країни, якщо підтвердити одужання від COVID-19. В іншому випадку, мандрівники повинні зробити тест на COVID-19 протягом 24 годин після прибуття до Данії та самоізолюватися на 10 днів. Самоізоляція може бути припинена на основі негативного тесту на COVID-19, зробленого не раніше, ніж на четвертий день після в’їзду до Данії.

Естонія

По-зимовому казкова Естонія стала другою країною, яка вирішила не закривати кордони для українців. Таким чином, вакциновані мандрівники з України – Естонія визнає всі вакцини, які офіційно використовуються в Україні – мають право в'їзду в цю країну з будь-якою метою без додаткових умов. Водночас невакциновані мандрівники з України мають право в'їжджати в Естонію тільки з поважної причини за наявності негативного результату тесту на коронавірус і з проходженням 10-ти денної самоізоляції.

Ірландія

Ірландія стала дев’ятою країною ЄС, яка залишилися відкритою для подорожей українців. Умови – повна вакцинація, сертифікат про одужання або негативний ПЛР-тест. Як і раніше, для мандрівки до Ірландії необхідно мати візу.

Іспанія

Іспанія з 15 листопада пускатиме з метою туризму тільки вакцинованих українців. Іспанською стороною визнаються такі види вакцин: Comiranty/Biotech/Pfizer, AstraZeneca/Vaxzervria, Covishield, Janssen, Spikevax/Moderna і Coronavac/Sinovac.

Кілька ідей, чим зайнятися в Іспанії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Кіпр

Теплий і сонячний Кіпр став першою країною Європи, який після рішення ЄС виключити Україну з "зеленого списку" офіційно оголосив, що не буде посилювати умови в'їзду для українських туристів.

Тож, як і раніше, потрапити на Кіпр можна за наступних умов:

  • сертифікат про повну вакцинацію від коронавірусу (визнаються всі доступні в Україні вакцини)
  • негативний результат ПЛР-тесту до вильоту і ще один відразу по прибуттю за свій рахунок

Кілька ідей, чим зайнятися на Кіпрі, читайте в нашому окремому матеріалі.

Латвія

Латвія зберегла відкриті кордони для вакцинованих українських туристів. Без самоізоляції і додаткового тестування в Латвію можуть потрапити тільки українці, вакциновані чотирма схваленими ЄС вакцинами (Pfizer-BioNTech/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria та Janssen). Перед прибуттям до Латвії необхідною вимогою є заповнення спеціальної анкети не раніше, ніж за два дні до приїзду.

Нідерланди

Нідерланди також зберегли можливість подорожей для громадян України, які пройшли повний курс вакцинації. Однак додали додаткову умову – з 13 листопада крім свідоцтва про вакцинацію для в'їзду також буде необхідний негативний результат тесту на коронавірус.

Крім того, при в'їзді в Нідерланди необхідно надати:

При цьому варто врахувати, що Нідерланди визнають тільки сертифікати вакцинації, згенеровані в додатку "Дія" і паперові сертифікати з QR-code з порталу "Дія". А ось "жовтий сертифікат" не вважається Нідерландами доказом вакцинації, отже, його не можна використовувати для в'їзду в країну.

Кілька ідей, чим зайнятися в Нідерландах крім Амстердама, читайте в нашому окремому матеріалі.

Словаччина

Словаччина залишилася відкритою для подорожей українців, які пройшли повний курс вакцинації. Країна визнає всі вакцини від коронавірусу, які офіційно використовуються в Україні. Також всі мандрівники, які прибувають в Словаччину, повинні заповнити спеціальну онлайн-форму.

Кілька ідей, чим зайнятися в Словаччині, читайте в нашому окремому матеріалі.

Франція

Франція теж вирішила не закривати кордони для українських туристів. Потрапити туди зможуть тільки повністю вакциновані від коронавірусу туристи з України. Однак є одне але: Франція визнає тільки чотири схвалені ЄС вакцини (Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield и Jansen/Johnson & Johnson), а тому щасливі володарі Коронавака поки що залишаться без круасанів.

Хорватія

Хорватія також вирішила залишитися відкритою для мандрівників з України за тих же умов, що і раніше:

  • сертифікат вакцинації від COVID-19 – визнаються Pfizer, Moderna, Janssen/Johnson&Johnson та Sinopharm
  • негативний ПЛР-тест або швидкий тест на антиген
  • довідка про одужання або позитивний результат ПЛР-тесту, отриманий не пізніше, ніж за 11 днів до перетину кордону

За відсутності одного з вищезазначених документів в'їзд до Хорватії може бути дозволений за умови обов'язкового перебування на 10-денній самоізоляції з можливістю її припинення після здачі тестів на коронавірус на території Хорватії за свій рахунок.

Чехія

Чехія вирішила залишитися відкритою для подорожей вакцинованих українців за тих же умов, що і раніше. Тобто без додаткових умов в країну можуть потрапити ті туристи з України, які пройшли повний курс щеплень вакциною, визнаною ЄС, а саме: Vaxzevria (AstraZeneca), Spikevax (Moderna), Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Для підтвердження вакцинації Чехія визнає сертифікати з додатку "Дія" – паперові та електронні.

Кілька ідей, чим зайнятися в Чехії, читайте в нашому окремому матеріалі.

Швеція

Швеція залишилися відкритою для українців за умови повної вакцинації або негативного тесту. Визнаються всі офіційно доступні в Україні вакцини від коронавірусу.

***

Інформацію щодо решти країн Європи можна подивитися на інфографіці від МЗС. Перевірити умови в'їзду по кожній країні окремо можна на інтерактивній карті від МЗС України.

***

Матеріал буде оновлюватися…

***

Про те, які країни Європи визнають CoronaVac, читайте в нашому окремому матеріалі.

Також радимо слідкувати за умовами в'їзду українців до різних країн світу на сайті МЗС tripadvisor.mfa.gov.ua.

Марина Григоренко