Бельгія закрилася для туристів з України / ілюстрація REUTERS

Бельгія зберегла можливість в’їзду для українців, які повністю вакцинувалися після оголошення офіційного рішення ЄС про виключення України з "зеленого списку".

Таким чином міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму Twitter спростував інформацію, що Бельгія закрилася для вакцинованих українців.

Зазначимо, наразі Бельгія визнає чотири вакцини, визнані ЄС – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, а також Covishield, а от китайський Sinovac – ні.

Відео дня

Решта громадян України можуть потрапити до Бельгії, якщо мета поїздки є "поважною".

Зокрема, при собі слід мати чинний біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон (строк дії якого має перевищувати дату запланованого виїзду з Бельгії на 6 місяців); документальне підтвердження мети поїздки (картку резидента країни Євросоюзу або посвідку на проживання, резервування готелю, запрошення бізнес-партнеру, і т.ін.); підтвердження фінансової спроможності; поліс медичного страхування, який визнається на території країн Євросоюзу.

Крім того, при відвідуванні Бельгії українці мають заповнити форму Passenger Locator Form (PLF), яку можна знайти англійською мовою за посиланням. Зазначена форма має бути заповнена кожною особою, віком від 12 років.

При цьому, перед поїздкою слід перевірити колір-код країни, з якої здійснюється подорож до Бельгії, щоб переконатися, що вона не перебуває у списку країн з критичним епідеміологічним ризиком (позначається червоним кольором). Список можна перевірити за посиланням. Інформація на цьому веб-ресурсі оновлюється щосереди, проте набуває чинності у найближчу суботу.

"Якщо ви подорожуєте з іншої країни з критичним епідеміологічним ризиком, або відвідали таку країну протягом останніх 14 днів, мета вашої поїздки до Бельгії має бути "поважною" та має бути підтверджена належним дозвільним документом, виданим Посольством Бельгії у відповідній країні. Слід перевірити тип COVID-сертифікату, який ви маєте", – сказано у повідомленні.

Зокрема, Бельгією визнаються три їх типи. По-перше, сертифікат про повну вакцинацію. У цьому випадку, особа вважається повністю вакцинованою, коли сплив термін у 14 днів з дати останньої вакцинації.

По-друге, сертифікат про одужання, який підтверджує, що особа перехворіла на COVID та більш не потребує перебування на карантині. Має бути позитивний тест на COVID, дата видачі якого не перевищує 180 днів з моменту тестування (вважається, що протягом цього періоду повторне інфікування є маловірогідним).

По-третє, негативний PCR-тест (зроблений у лабораторії із затвердженого МОЗ України переліку).

"В’їзд до Бельгії є можливим: за сертифікатом вакцинації в Додатку "Дія" (його міжнародна версія); на підставі негативного тесту на антиген, зробленого не раніше ніж за 48 годин (у лабораторії із затвердженого МОЗ України переліку); не передбачено в’їзд до Бельгії: за паперовим свідоцтвом ВООЗ (жовтий сертифікат), виданим сімейним лікарем; за негативним ПЛР тестом, зроблено не більш ніж 72 години в будь-якій лабораторії (лабораторія має бути із затвердженого МОЗ України переліку)", – сказано у повідомленні.

Читайте такожВ МЗС пояснили, за яких умов українці сможуть подорожувати до ЄС після вилучення України із "зеленого списку"

"Якщо ви не є резидентом, не маєте посвідку на проживання у країнах Євросоюзу або Шенгенської угоди, сертифікат, який ви маєте намір пред’явити, має визнаватися Бельгію або країнами Євросоюзу. Зовнішній вигляд сертифікату та вимоги до нього (англійською мовою) можна перевірити на сайті Європейської комісії за посиланням EU Digital COVID Certificate|European Commission (europa.eu)", – заявили в МЗС.

Як повідомляв УНІАН, раніше в МЗС України заявляли, що рішення про виключення нашої країни з "зеленого списку" ще не означатиме повного закриття кордонів ЄС для мандрівників з України. Натомість, кожна країна Євросоюзу особисто вирішуватиме, чи пускати українських туристів.