Українці повертаються з полону після жорстоких катувань / Фото УНІАН

Російські терористи на окупованому Донбасі піддають полонених важким тортурам, систематично їх катуючи та завдаючи шкоду здоров'ю.

Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН щодо ситуації з правами людини 16 листопада 2019 року - 15 лютого 2020-го.

Зокрема, як зазначають автори документу, було опитано 56 осіб, звільнених так званими "республіками". Окупанти найчастіше обвинувачували затриманих у "шпіонажі", "підбурюванні до ненависті", "теракті", "зберіганні вибухових матеріалів", "держзраді", "створенні злочинної організації" тощо.

Відео дня

Читайте такожЗеленський: Україна не може в односторонньому порядку зупинити війну на Донбасі

В організації встановили, що катування та жорстоке поводження були систематичними на початковому етапі, а зменшувався рівень жорстокості після завершення "досудового розслідування". За словами кількох опитаних, у катуванні брали участь співробітники російської ФСБ.

"У більшості задокументованих випадків допитувачі відразу погрожували затриманим насильством або зґвалтуванням або висловлювали погрози на адресу їхніх сімей, якщо вони відмовлялися зізнатися або в інший спосіб співпрацювати зі "слідством". Такі погрози часто супроводжувалися ударами по тілу або ляпасами по обличчю... Застосовувалися такі методи катувань і жорстокого поводження, як побиття, удари електричним струмом, удушення ("мокрий" та "сухий" методи), сексуальне насильство, катування положенням, видалення частин тіла (нігтів і зубів), позбавлення води, їжі, сну або доступу до туалету, імітація страти, погрози насильством чи смертю, погрози завданням шкоди сім’ї",  - йдеться у документі.

Читайте також"Примус до перемовин": експерт пояснив, чому Росія загострює ситуацію на Донбасі

Як повідомляв УНІАН, 5 березня українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для майбутнього взаємного звільнення утримуваних осіб.