5-6 серпня 2023 року в Джидді, Саудівська Аравія, пройшли переговори про припинення війни в Україні / фото REUTERS

Китай не згортає зв'язки з Росією, незважаючи на присутність під час переговорів по Україні в Джидді і наполягає на "неупередженості" Пекіна в конфлікті.

Як повідомляє CNN, Пекін так і не став згортати зв'язки з агресором. "Її головний дипломат Ван І зателефонував своєму російському колезі Сергію Лаврову наступного дня після завершення переговорів у Джидді, знову заявивши про "неупередженість" Пекіна в конфлікті", - йдеться в матеріалі.

Європейські дипломати, з якими поспілкувалося видання, вважають, що головною метою появи представників КНР в Саудівській Аравії було "стримування" Європи від більш тісного союзу з американцями. 

Відео дня

"Основна мета Китаю - зберегти невизначеність в позиції Європи, щоб вони не зайшли так далеко, як хотілося б США. Підтримка економічних зв'язків з Китаєм ускладнює "яструбам" відтягування Європи від Китаю. Ми підозрюємо, що Джидда - це реакція на те, що Росія зблизила Європу з США. Китай тому відчуває, що йому потрібно відновити взаємодію з Україною", - заявило виданню джерело в європейських військових колах.

Війна в Україні та перемовини в Джидді

5-6 серпня 2023 року в Джидді, Саудівська Аравія, пройшли перемовини стосовно припинення війни в Україні. В них взяли участь представники понад 40 країн, у тому числі Китаю, США та держав Європи. Представники РФ не були допущені до участі в переговорах. 

8 серпня 2023 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що після переговорів по Україні в Джидді Китай запевнив РФ у своїй "неупередженості".

ЗМІ також писали про те, що саміт в Джидді показав посилення розбіжностей між Китаєм і РФ по Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: