Дії "Вагнера" матимуть довготривалий ефект / фото t.me/orchestra_w

В Росії ми спостерігаємо початок довготривалої політичної кризи.

Про це сказав політолог Володимир Фесенко в коментарі агентству УНІАН, коментуючи обіцянку очільника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, що його бойовики не входитимуть в Москву.

"Це ті домовленості з яким не треба поспішати. Із ситуацією "відходити – не відходити" (йдеться про ймовірний відхід "вагнерівців" від Москви - УНІАН) треба почекати. Він може ввійти в Москву, не входити в Москву, чи окопатися в Ростові. Але питання чи ввійде він в Москву залишається відкритим", - сказав Фесенко.

Відео дня

За його словами, станом на вечір нічого не вирішено, все вирішуватиметься сьогодні вночі, завтра. Політолог наголосив, що поки не бачить "вирішальних змін, які б спрацювали на Пригожина чи на путінський режим". Фесенко зазначив, що події в Росії це не державний переворот, а бунт – "русский бунт, бессмысленный и беспощадный", який тільки починається.

"Це початок смути. Те, що Путін сказав про 17 рік, про смуту, - це він озвучив свої страхи. І це якраз те, що може розпочатися - російська смута. Це початок довготривалої політичної кризи в Росії", – зазначив експерт.

За його словами, може бути певна умовна стабілізація, але запущені такі механізми, які працюватимуть і далі.

"Той вірус війни, який Путін запустив проти України, він зараз повернувся в Росію" - сказав Фесенко.

При цьому він зазначив, що формально в Росії вже є громадянська війна, бо росіяни воюють з росіянами - "путінські бійці воюють з путінськими бійцями". Фесенко наголосив, що для Росії громадянські війни як покарання за невдалі агресивні зовнішні війни. На його думку, протистояння в Росії це є "вікно можливостей для України".

"Якщо Росія змушена буде перекидати хоча б частину військ з України в Росію для нейтралізації "вагнерівців", то це шанс для нас - для більш активних і більш успішних наступальних дій" - наголосив Фесенко.

При цьому додав, що ми можемо скористатися цією ситуацією, але чи виграємо від неї покаже життя.

Спроба перевороту в Росії

Як повідомляв УНІАН, ввечері 23 червня війська ПВК "Вагнер" пішли в сторону Москви, виступаючи проти військового керівництва РФ. Були бойові зіткнення між "вагнерівцями" та російськими військовими.

Сьогодні вввечері, коли "вагнерівці" вже зайшли у Московську область, відбулися перемовини Пригожина, в тому числі з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після цього Пригожин заявив, що не йтиме на Москву і повертається до польових таборів.

Наближені до російських спецслужб Telegram-канали, Кремль пішов на деякі поступки ПВК "Вагнер". Зокрема, нібито було обіцяно "вирішити питання" міністра оборони Сергія Шойгу і начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. Саме їх Пригожин звинувачував у воєнних поразках окупантів у війні проти України.

Вас також можуть зацікавити новини: