Портников не бачить у Путіна справжнього бажання миру / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, wikipedia.org, кадр з відео

Сигнали про готовність до мирної угоди, які Кремль надсилає Заходу, ймовірно, є спробою посіяти розбрат між партнерами України. Насправді Путін не готовий йти на поступки, переконаний український політичний оглядач та журналіст Віталій Портников.

Аналізуючи статтю The New York Times, публіцист зробив кілька важливих висновків. По-перше, Путін не готовий втрачати ані метра української території, яку вже встиг загарбати. По-друге, російський диктатор прагне домовлятися про замороження війни не з Києвом, а з Вашингтоном. 

Крім того, на думку Портникова, усі ці сигнали про готовність до миру насправді можуть бути лише політичною грою, аби спровокувати конфлікти між союзниками України та підбурити частину з них до примусу Києва прийняти умови РФ.

Відео дня

"У цій ситуації виникатиме питання: які гарантії безпеки Захід буде готовий надати Україні, щоб російська агресія не повторилися в майбутньому? Адже сьогодні Путін може вважати, що йому достатньо 20% української території, а завтра він захоче ще 40%. Тому необачно стверджувати, що російський президент дійсно бажає припинити війну", – зауважив оглядач.

На думку Портникова, вже зараз у Путіна з’являється усвідомлення,  що він не зможе вплинути на геополітичний вибір України. Але, "як будь-який хижак, який вже схопив свою здобич", Путін прагне утримати в своїх зубах хоча б те, що вже перебуває під його контролем.

"Або він може удати, що ця частина кривавої здобичі здатна задовольнити його та співвітчизників, хворих на невиліковний шовіністичний вірус", – підсумував Портников.

Путін сигналізує про готовність укласти мир

Як писав УНІАН, напередодні авторитетна газета The New York Times опублікувала матеріал, заснований на десятках інтерв’ю з росіянами та представниками західних держав, обізнаними із "кулуарною" дипломатією.

За словами цих співрозмовників, останнім часом з Кремля на Захід йдуть активні сигнали про готовність укласти угоду про припинення вогню та замороження війни на поточній лінії зіткнення. Джерела стверджують, що Путін хоче укласти таку угоду якнайшвидше – бажано до президентських "виборів" у березні.

Вас також можуть зацікавити новини: