Ракета Калібр / Міноборони Російської Федерації / Facebook

З метою терору та залякування українців, РФ кожного дня завдає ударів за допомогою крилатих ракет. Зокрема "Калібрами", які стартують, як з неземних оперативно-тактичних комплексів "Іскандер", так із кораблів. І, що найнеприємніше, пуски здійснюється поза межами досяжності українських засобів знищення.

Бо ракета "Калібр" може летіти на відстань понад 1500 км. Для розуміння, це означає, що корабель з ними може стояти на рейді Сочі та вести вогонь по будь-якій точці України. Але у будь-якому випадку боротися з "Калібрами" - можливо.

Що таке крилата ракета

Історично першою крилатою ракетою була гітлерівська V-1 (Фау-1), якою Третій Рейх обстрілював Велику Британію у спробах змусити її скоритись. І зараз просто інший фюрер намагається піти по стопах свого натхненника.   

Відео дня

Якщо говорити максимально спрощено, то крилата ракета це одноразовий безпілотний літак, який має систему наведення на ціль та бойову частину. У порівнянні із звичайною ракетою вона летить з невеликою дозвуковою швидкістю, покладаючись більше на малопомітність ніж на блискавичність удару.

Для цього самі крилаті ракети конструюють у мінімально можливих розмірах, їх вага складає до 1,5 тонн, а розмах крила - до 3,5 метрів. Фактично крилата ракета у десять разів менша за винищувач. І так саме у десять разів її складніше помітити. Більше того, під час свого польоту крилата ракета летить максимально низько, що додатково зменшує дальність її виявлення. Не говорячи вже про те, що вона може може просто обійти позиції протиповітряної оборони.

Враховуючи це, саме крилаті ракети для багатьох армій світу є одним з основних засобів знищення об’єктів противника які прикритті протиповітряною обороною. І протидія таким ударам може спиратися лише на багатоешлоновану оборону, яка починається із власної винищувальної авіації та спирається на потужні зенітні ракетні комплекси спеціально адаптовані під такі задачі. Про отримання саме такої зброї Україна говорить ледь не з перших днів російського вторгнення.

Таємниця "Калібру"

Водночас для самої РФ "Калібр" залишається чи не єдиним зразком озброєння на якому з останніх сил тримається весь міф про "могутню російську зброю". Адже у боях зі Збройними Силами України у "надсучасних" рашиських Т-90 просто рве башту, "аналоговнетні" Ка-52 прострілюються із гвинтівки, а "надпотужні" російські воєнні кораблі йдуть за адресою.

Але насправді у самому "Калібрі" немає нічого революційного, бо це просто оновлена радянська розробка ракети 3М10, яка своєю чергою була калькою з американської крилатої ракети Tomahawk. Її наземна версія для комплексу РК-55 проіснувала всього декілька років, бо її заборонили договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності між СРСР та США.

Ракета Калібр

З приходом до влади Путіна з технічної документації "струсили пил" та використали всі напрацювання СРСР для того, щоб створити універсальну крилату ракету модульної конструкції, яка може запускатися з підводних та надводних кораблів, а також ґрунтових комплексів.

Завдяки цій програмі РФ створила "коротку" ракету 3М14 (довжина 4,8 метра) і "довшу" 3М54 (довжина 7,2 метра) з дальністю польоту понад 1500 км. Останню, у 2009 році випробували на комплексі "Іскандер-К", назвав Р-500, та заявив, що її дальність не більше 500 км і договір не порушено.

Обман Кремля призів до денонсації договору через десять років. А сам "Калібр" на той час вже став основним ударним засобом для всіх нових кораблів РФ, а також активно йшов для озброєння ракетних комплексів "Іскандер".

Ракета Калібр

Загалом, якщо порівнювати 3М54 "Калібр"/Р-500 з американським Tomahawk, то найновіша рашиська крилата ракета не переважає 39-річну американську розробку. Ті ж самі дальності, швидкості та розміри бойових частин. Навіть система наведення та ж сама комбінована: інерційна у поєднання із супутниковою навігацією, а для атаки наземних цілей Tercom (орієнтація по візуально видимих наземних орієнтирах).

Єдине виключення - ціна. Відомо, що Tomahawk коштує 1,8-2 млн доларів в залежності від модифікації. Ціна крилатої ракети "Калібр" ніколи офіційно не оголошувалась, але зустрічається непідтверджені данні про 6,5 млн доларів за одиницю.

3М54 "Калібр" - характеристики ракети

  • Довжина: 7,2 м (без стартового прискорювача)
  • Розмах крил: 3,3 м
  • Польотна вага: 1320 кг
  • Вага бойової частини: 450 кг
  • Швидкість: 0,7 Маха
  • Дальність польоту: більше 1500 км

Вас також можуть зацікавити: